latinica  ћирилица
10/08/2017 |  17:19 | Аутор: РТРС

Тирана писала Загребу: Не изручујте Исмаила Морину Србији

Албанија је од власти у Загребу затражила да не изручују Исмаила Морину Србији, наводећи да су "оптужбе против њега политичке", као и да би му у случају екстрадиције "живот био угрожен", пишу медији у Тирани. О "случају Морина" треба да се огласи хрватски Врховни суд.
Исмаил Морина - Фото: Screenshot
Исмаил МоринаФото: Screenshot

Албански министар правде Газменд Барди затражио је од хрватског колеге Дражена Бошњака да не дозволи изручење Исмаила Морине Србији, наводећи да су оптужбе против човјека који је управљао дроном на утакмици између Србије и Албаније "политичке", као и да би му у случају екстрадиције "живот био угрожен".

Писмо албанског министра уследило је после хапшења Исмаила Морине у Дубровнику и одлуке првостепеног суда да омогући његово изручење Србији. Морина је крајем јула затражио политички азил у Хрватској и истовремено поднио жалбу такошњем Врховном суду на одлуку о изручењу.

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија – Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа "Етничке Албаније", што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

"Сматрамо да постоји основа да се Исмаил Морина не изручи Србији", написао је Барди, наглашавајући да у оптужници против Морине "постоји довољно елемената како би се тај документ оцијенио као политички".

"Увјерени смо да би живот Исмаила Морине био угрожен уколико би био изручен Србији", наводи се у писму албанског министра правде.

Хрватско правосуђе се још није оглашавало поводом молбе Исмаила Морине да му се у тој држави додјели политички азил. Према наводима његовог адвоката Дарка Бутигана, екстрадициони поступак пред Врховним судом могао би да потраје неколико мјесеци.

Албанска полиција је седмог октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због посједовања оружја.

Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора послије више од три мјесеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедјељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији".

Извор: РТС, Панорама