latinica  ћирилица
10/08/2017 |  16:12 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворен тренинг центар за спасавање на водама

У Рафтинг клубу "Кањон" у Бањалуци данас је свечано отворен Тренинг центар за потрагу и спасавање на водама, први сертификовани "Ресцуе 3" центар овог типа у БиХ, који нуди едукативни и тренинг програм о техникама вођења и спасавања угроженог становништва на дивљим водама и у поплавама.
Бањалука: Свечано отворен Тренинг центар - Фото: СРНА
Бањалука: Свечано отворен Тренинг центарФото: СРНА

Центар је основан кроз пројекат Европске комисије "Флод лајф", чији је циљ јачање одговорности цивилног сектора и јавности у одговору на природне непогоде изазване климатским промјенама, с посебним акцентом на поплаве.

Отварање Центра похвалио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је рекао да ће Српска добити боље обучене људе за спасавање, с обзиром да увијек постоји могућност да се десе нове поплаве, попут оних из 2014. године.

Он је додао да ће и припадници МУП-а, који су обучени за рад над и под водом, бити полазници овог програма чиме ће савладати нове технике и на тај начин боље бити спремни да у елементарним непогодама спашавају грађане.

"Ово је веома захтјевна обука и морају у физичком и психичком смислу да покажу да су спремни да је прођу", истакао је Лукач након отварања Тренинг центра.

Александар Пастир, један од два лиценцирана инструктора, рекао је да је "Ресцуе 3" највећа свјетска организација за акредитоване програме спасавања на водама и у поплавама, која је препознала Врбас и Рафтинг клуб "Кањон" као квалитетно мјесто за овај центар.

"Већ једанаест година обављамо инструкторске курсеве Свјетске рафтинг организације, а ово је само унаприједило наше знање које ћемо сигурно моћи пренијети и локалним зајендицама и другим институцијама", истакао је Пастир и поручио да ће наставити да обезбјеђују и додатне лиценце.

Он је додао да ће Рафтинф клуб "Кањон", као тренинг провајдер, стечено знање преносити и на припаднике осталих држава, имајући у виду да оваквих центара нема ни у Србији, Црној Гори, Македонији, Бугарској, Румунији.

Извршни директор "Rescue 3" за Европу Џон Горман рекао је да је ова врста тренинга веома интензивна и подразумијева изузетно физички спремне полазнике, а само најбољи заслужују лиценце.

Он је навео да у Европи има више од 400 лиценцираних инструктара и више од 50 центара који могу издати "Rescue 3 " лиценце.

Шеф бањалучког Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун оцијенио је да је Центар веома користан за град, јер се стиче могућност за брзу и ефикасну обуку.

"Ватрогасци су први који су опремљени и обучени да могу изаћи на лице мјеста и помоћи угроженом становништву. На овом тренингу имамо два ватрогасца који ће научено пренијети осталим колегама", рекао је Ћућун.

Припадник Цивилне заштите из Оштре Луке Далибор Љубоја рекао је да је већ доста корисних техника научио током обуке, те изразио наду да ће овај систем убудуће бити још више развијан.

У Тренинг центру за потрагу и спасавање на водама обука је већ почела за 24 полазника, а у плану је да је прође око 100 људи из различитих области - полиције, војске, ватрогасаца, али и појединаца.

Извор: СРНА