latinica  ћирилица
10/08/2017 |  16:02 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Од септембра 12 приправника у општини Вишеград

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић најавио је да ће септембра у општини почети да ради 12 приправника, а од наредне године одрађивање приправничког стажа у јавним установама и предузећима биће омогућено већем броју младих људи.
Вишеград - Ђуревић конференција - Фото: РТРС
Вишеград - Ђуревић конференцијаФото: РТРС

Општина Вишеград, каже он, ради на стварању бољих услова за живот свих грађана, подстиче наталитет, обнавља школе, планира туристичке пројекте и приоритетно настоји да за што већи број људи обезбиједи радна мјеста.

Он је истакао да, према најновијим подацима, Вишеград по броју посјета туриста обара рекорде у региону.

"Као локална управа радимо на томе да искористимо потенцијале и побољшамо понуду општине. Повећали смо чистоћу града, а у плану имамо неколико пројеката, међу којима је уређење фасада у центру града", рекао је Ђуревић на конференцији за новинаре.

Он је најавио да је планирано уређење прилаза комплексу Андрићград, те да је у припреми тендерска документација за уређење главне и споредних улица у граду.

Начелник општине је, говорећи о раду општинске управе, навео да је у односу на раније године, у овој предвиђено много више средстава за уређење школских објеката.

"Обнављамо подучне школе, а наредне седмице имамо госте из Амбасаде Јапана, како бисмо договорили уређење централне Основне школе, у вриједност око 130.000 марака", рекао је Ђуревић.

Он је истакао да су у Вишеграду регистроване три нове фирме из Србије, које би требало да запосле око 100 људи.

Он је додао да је у претходном периоду дошло до покретања нових кривичних пријава, које се односе на злоупотребу службеног положаја.

Према његовим ријечима, из буџетске резерве су издвајана средства под изговором да се ученицима плаћају одласци за екскурзију, а коришћена су за страначке одласке у Бањалуку.

"Дио пријава се односи на склапање уговора, без провођења тендерских процедура о рекламирању општине на једној телевизијској станици, а ти износи су били 36.000 марака на годишњем нивоу. И трећи дио пријава се односи на пакете, који су дијељени за вријеме избора без провођења јавних набавки", навео је Ђуревић.

Начелник Одјељења за финансије Његош Танасковић рекао је да општина Вишеград све одлуке доноси јавно и транспарентно.

"Тренутно кредитно задужење по одобрењу Скупштине општине је четири милиона КМ, а та средства су искориштена за рефинансирање постојећих обавеза и за покриће инвестиционих пројеката", навео је Танасковић.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Ђукановић рекао је да су радови на изградњи аква парка обустављени зато што нису били ријешени имовинско-правни односи, није била издата грађевинска дозвола и нису биле обрачунате накнаде за изградњу таквог објекта.

Он је додао да је претходни начелник закључио два уговора, која се односе на аква парк, вриједности преко милион КМ, а да је за један уговор извршено 55 одсто радова, а за други 23 одсто, што говори да је око 400.000 КМ утрошено за изградњу бесправно започетог базена.

Шеф клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић задовољан је радом локалне администрације.

Извор: СРНА