latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:41 | Аутор: РТРС

Шаровић: Побједа концепта стрпљења и преговора

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да одлука Хрватске о враћању накнада за инспекцијски надзор на ранији ниво од 27,70 КМ представља побједу концепта који је заступао да се кроз стрпљење и преговарачки дијалог уклоне нецаринске баријере.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да је од свих добрих опција договорена најбоља, те да је и од хрватског ресорног министра Томислава Толушића стигла званична потврда о томе са конфернције за новинаре.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ очекује да Хрватска сутра у "Службеним новинама" објави ту одлуку, чиме ће почети њена примјена, те изразио захвалност министру Толушићу са којим је водио преговоре.

"То значи да нема било каквих нецаринских баријера и блокада. На неки начим смо показали како се може општи интерес постићи уколико смо сви максимално агнажовани", рекао је Шаровић.

Он је појаснио да су, према договору, накнаде враћене на ранији ниво, односно да је накнада у висини од 90 куна /27,70 КМ/ по врсти артикла или пољопривредног производа.

На питање да ли ће бити одржан раније најављени састанак у Подгорици у Црној Гори, Шаровић је рекао да се одустало од утврђивања времена и мјеста састанка, већ да се спорно питање рјешавало много брже на начин на који је то учињено.

"Став министара региона, укључујући хрватског министра, је да морамо да уједначимо цјеновнике и о томе ће се разговарати наредних дана и седмица на неком од регионалних сусрета", додао је Шаровић.

Министарство пољопривреде Хрватске требало би сутра да врати цијене инспекцијског надзора воћа и поврћа при увозу из трећих земаља на 90 куна /27,70 КМ/.

Претходно је Хрватска једнострано повећала накнаду 22 пута за земље које нису чланице ЕУ, чиме су директно биле погођене земље региона.

Извор: СРНА