latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:55 | Аутор: РТРС

Венецуела: Санкције САД су средство за застрашивање гласача

Предсједник Уставотворне скупштине Венецуеле Делси Родригез изјавила је данас да је циљ нових санкција САД против власти ове земље застрашивање гласача."Одбацујемо нелегалне санкције које су усмјерене на застрашивање гласача", написала је на "Твитеру" Родригезова, која се сама не налази на листи санкционисаних.

Амерички Стејт департмент јуче је објавио одлуку о проширењу санкција против Венецуеле. Нове мјере обухватају забрану путовања у Америку и замрзавање имовине осам особа које су имале улогу у успостављању новог законодавног тијела.

Међу њима је Адан Коромото Чавез Фријас, старији брат бившег предсједника Уга Чавеза, пренио је "Спутњик".

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареза изјавио је да санкције представљају напад на демократију и кршење међународног права.

Национална уставотворна скупштина прогласила је себе за највише управно тијело у Венецуели. Њени посланици изабрани су на гласању 30. јула, у вријеме када су широм земље одржани маосовни протести.

Током демонстрација, само у изборном дану погинуло је десеторо људи, а укупан број жртава од почетка опозиционих протеста у априлу премашио је 120.

Опозиција у Венецуели одбија да призна легитимитет Уставотворне скупштине и сматра да је то дио плана предсједника Николаса Мадура да учврсти своју власт.

Извор: Срна