latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:44 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Трамп је сенилан и иде на живце

Сјеверна Кореја је одбацила као неразумне пријетње америчког предсједника Доналда Трампа да ће се власти у Пјонгјангу суочити с "бијесом и ватром" у случају да испале ракете у правцу америчког острва Гуам у Пацифику.
Ким Џонг Ун (Фото: Sputnik/ Иља Питаљев) -
Ким Џонг Ун (Фото: Sputnik/ Иља Питаљев)

Командант ракетних снага Сјеверне Кореје Ким Рак Гјом рекао је у интервјуу за државну телевизију да Трампове пријетње "прилично иду на живце".
 
Оцијенио је да то што су Трампове посљедње пријетње упућене са терена за голф показују, како је рекао, његову сенилност, наводи АП.

- Неки разговори нису могући са таквим човјеком лишеног разума - казао је Ким.

Ово није први пут да власти у Пјонгјангу упућују јавне увреде Вашингтону и Сеулу. Они су бившег америчког предсједника  Барака Обаму називали "мајмуном", а тадашњу предсједницу Јужне Кореје Парк Геун Хје "проститутком".

План о ракетном нападу спреман за неколико дана

Сјеверна Кореја упозорила је јуче да би могла да испали ракете у правцу америчког острва Гуам у Пацифику, док је Трамп обећао властима у Пјонгјангу да ће се суочити с "ватром и бијесом".

Државни медији су пренијели да ће ракете типа "хвасонг-12" летјети изнад територије Јапана и да ће пасти у море око 30 километара од Гуама, уколико план одобри предсједник Ким Џонг Ун. Државни медији наводе да ће до средине августа бити састављен план о испаљивању ракета и да ће бити предат Киму на одобравање.

- Ракете ће летјети 3.356,7 километара током 1.065 секунди и пашће у воду 30 до 40 километара од Гуама - изјавио је генерал сјевернокорејске армије Ким Рак Гјом.

Ракете "хвасонг" су домаће производње и имају средњи или дуги домет.

Гувернер Гуама Еди Калво изјавио је да Сјеверна Кореја покушава да буде непредвидљива и подсјетио да је у прошлости било изненадних испаљивања ракета. Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је током посјете Гуаму да нема непосредне пријетње и да се нада да ће "кампања глобалног притиска", уз учешће Русије и Кине, довести до новог дијалога са Пјонгјангом о "другачијој будућности".

Извор: Агенције