latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:16 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

Фискални савјет ће анализирати јавни дуг

Први задатак Фискалног савјета Републике Српске је детаљна анализа јавног дуга и буџетског дефицита Српске, рекао је предсједник овог савјета Миленко Крајишник.
Миленко Крајишник (Фото: ef.unibl.org) -
Миленко Крајишник (Фото: ef.unibl.org)

Крајишник је навео да ће сви буџетски корисници, који имају неизмирене обавезе, морати да сачине дугорочни план враћања дугова, те да јавни дуг Српске, који је испод 60 одсто бруто домаћег производа, није превелик, али да је за разматрање питање његове рочности и доспјелости.

- Ово је година у којој за отплату доспијева висок износ дуга што прави извјесне тешкоће буџету у погледу ликвидности - рекао је Крајишник за "Глас Српске".

Он је нагласио да ће приоритет у раду бити спровођење ефикасне економске политике и повећање ефикасности јавног сектора.

- Главни изазов Републике Српске јесте повећање стопе економског раста који би за посљедицу имао повећање запослености и раст плата. Важна је и структура јавне потрошње и намјена употребе јавних средстава - додао је Крајишник.

Он је напоменуо да одлука о избору Фискалног савјета на снагу ступа сутра и да овај савјет мора бити независно тијело, јер је тако прописано законом.

Извор: СРНА