X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:56 ⇒ 10/08/2017 | 09:57 | Аутор: РТРС

На Гаравицама гдје су страдали Срби - граде спортске терене?! (ВИДЕО)

У Гаравицама код Бихаћа, српском стратишту из Другог свјетског рата, локалне власти праве трим стазу и спортско-рекреативну зону.
Гаравице - Фото: РТРС
ГаравицеФото: РТРС

Завичајна удружења из Српске годинама покушавају да овај локалитет претворе у споменик од изузетне културно-историјске важности. На најаве предсједника Српске Милорада Додика о изградњи спомен-цркве и плоче, које ће свједочити о мучном страдању Срба, из Бихаћа поручују – цркве неће бити.

На мјесту гдје су усташке снаге од јуна до септембра 1941. године монструозно убили 14 и по хиљада, углавном Срба, али и Јевреја и Рома, власт у Бихаћу прави рекреативну зону.

- Ријеч је о стази 75 центиметара ширине и два центиметра дебљине, за рекреацију грађана. Не ради се ни о каквим спортским теренима, нити тркама, нити ишта слично - рекао је Един Морањкић, из кабинета градоначелника Бихаћа.

У Бихаћу данас живи тек 50 српских породица и свака иницијатива у тој локалној заједници пролази, кажу у Удружењу "Гаравица 1941".

- У овом тренутку, ми смо стопирали те њихове активности, обзиром да закон штити таква подручја и не дозвољава да се без одобрења заједничких органа било шта ради. Од људи тамо смо сазнали да је донесен такав закон и пропис да без консензуса свих чланова одбора који штити споменике БиХ не може се градити ништа - поручио је Небојша Куштриновић, предсједник Одбора "Гаравица 1941".

Ти садржаји неће бити помпезни – осим стазе, планирана је изградња малог дјечијег игралишта и платоа за дружење, кажу у Заводу за заштиту културног насљеђа Унско-санског кантона.

- Одлуком комисије за националне споменике прописане су тачне мјере које се могу радити. Ту је дозвољено једно историјско мјесто које је било усред локалитета, не мора бити везано само за то - каже Амир Кадић, директор Завода за заштиту културног насљеђа УСК.

Према званичним документима града Бихаћа, Гаравице су културни пејзаж и излетиште.

- Био сам код предсједника општине, код директора Завода и он је рекао да Гаравице уопште нису предвиђене ово за шта ми сматрамо да јесу. Да је то правно регулисан систем да буде забавно-рекреациона зона и да је то припојено правно спортском центру "Луке". И овдје се иначе одржавају спортске игре, бајкера и тако то - напоменуо је Бошко Стијсављевић, предсједник Удружења "Уна".

Све ово говори о властима у Бихаћу, каже министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић. Требало би, каже, да постоји поштовање и достојанствен однос према жртвама.

- То говори о односу власти у Федерацији, у Бихаћу. Ми ћемо тражити дозволу да то уредимо и направимо спомен-капелу, спомен-цркву и да то обиљежавање буде достојанствено - поручио је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

- Спомен појединаца да ће тамо бити црква, неће бити сигурно, јер одлуком комисије није тако прописано, и нису прописане никакве градње које би биле трајно везане са тлом - рекао је Кадић у телефондкој изјави.

На недавно одржаној комеморацији у знак сјећања на убијене Србе у Гаравицама, предсједник Српске Милорад Додик најавио је да ће од сљедеће године тај догађај бити уврштен у календар Владе, а локалитет Гаравице проглашен мјестом од републичког значаја.