latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:15 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

У ЖРС повећали плате руководиоцима; Премијерка поручила нема повећања! (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је Управи Жељезница да нема повећања плата руководиоцима средњег ранга у овом предузећу. Против повећања је и синдикат.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У Жељезницама то правдају спречавањем одласка кадра, док Синдикат тврди да из предузећа одлазе радници и да је Управа сама себи повећала плате – и то са досадашњих седам на коефицијент 17.

Правилник о раду који доноси повећање плата руководиоцима средњег ранга ступа на снагу, јер колективни уговор није усвојен. Иако синдикалци негодују, за Управу Жељезница то није јасан знак да нова правила треба и појаснити. На телефоне се данас нико није јављао – почев од служби, до генералног директора. Али су зато у саопштењу навели да се не врши никаква дискриминација, већ настоје да зауставе тренд одласка кадра.

"У том правилнику саставни дио су табеле са утврђеним коефицијентима и додацима на плату, укључујући руководећи кадар, као и у посљедњем, од Управе предложеном правилнику о првим измјенама и допунама правилника о раду, који сада у медијским иступима споре представници Самосталног синдиката транспортне дјелатности", навели су из Жељезница.

Нови правилник, који по рачуници радника и синдиката већу плату за 200 марака доноси шефовима разних служби, директорима сектора за 361 марку, а портпаролу за 428 марака, неприхватљивим сматрају и у Влади. Премијерка Жељка Цвијановић поручила је да се ово предузеће налази у процесу реструктурирања за које би требало обезбиједити 230 милиона марака и да за такве потезе није вријеме.

"Та одлука је неприхватљива из најмање два разлога. Један је то што се предузеће спрема за озбиљно финансијско и организационо реструктурисање уз подршку Владе и Свјетске банке које ће захтијевати озбиљна финансијска средства. Други разлог је одлука Владе да се не може повећавати фонд плата у оквиру јавног сектора", навела је премијерка Српске.

Након писма које су упутили предсједнику Републике, из Самосталног синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности кажу – ово је прва реакција званичника. На све су упозоравали и раније, а нарочито на апсурд да се групама радника плата повећава.

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности ЖРС, каже да прича о одласку кадрова није тачна.

- Ми имамо информације, које су сто одсто тачне, а то је да одлазе радници – извршно особље, отправници, маневристи, вариоци. То су кадрови који напуштају Жељезнице због лоших плата. А не високо образовани, ја немам информацију да је било ко од њих напустио до сада - каже Марин.

Већ 16. августа за исти сто ће сјести синдикалци, Управа и Надзорни одбор. Не заустави ли Надзорни одбор овај правилник, из синдиката поручују да ће другачије дјеловати. Закон им је руке везао у одлучивању о правилнику, али неће, кажу, у одлуци да своје незадовољство покажу на улици.