latinica  ћирилица
09/08/2017 |  18:13 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

За дјецу погинулих бораца посао до 2020. (ВИДЕО)

До 2020. године Влада Српске завршиће програм запошљавања дјеце погинулих бораца.
Биро за запошљавање - Фото: РТРС
Биро за запошљавањеФото: РТРС

Након састанка са делегацијом Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, ресорни министар истиче да ће за ове намјене бити издвојено око десет милиона марака. Биће настављен и процес стамбеног збрињавања борачких категорија.

Више од 4.000 дјеце погинулих бораца запослено је од 2011. године када је Влада Српске почела са реализацијом акционих планова. На посао их чека нешто више од 1.000.

Вељко Лазић, замјеник предсједник републичке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, каже да ће наставити с реализацијом акционог плана, тако да би до 2020. године са новим приливом дјеце и овим садашњим бројем којих је око хиљаду, био завршен процес запошљавања.

Проблем запошљавања дјеце требало би да буде ријешен у наредне три године, каже и ресорни министар Миленко Савановић, што је и главни циљ.

Савановић каже да је и ове године издвојено скоро 10 милиона марака за ове намјене, а за самозапошљавање се даје 8.000 марака.

Осим проблема незапослености, око 700 породица погинулих бораца и даље је стамбено незбринуто. Тај би проблем, поручују у Министарству, требало да буде рјешаван у наредним годинама, доношењем нове уредбе.

Савановић је рекао да то министарство има у обавези с обзиром да је ушло у програм рада Владе и Скупштине, та да ће бити донесена нову уредба, највјероватније послије годишњих одмора. Наводи да ће они који су преостали из оправданих разлога, а нису се пријавили покушати да стамбено збрину.

Породице погинулих надају се да ће стамбено збрињавање ове категорије бити настављено већ наредне године.