latinica  ћирилица
09/08/2017 |  15:01 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Исплаћени сви прошлогодишњи и дио овогодишњих подстицаја

Влада Републике Српске исплатила је пољопривредницима све подстицаје за прошлу годину, а уплатом најављених 11 милиона КМ до краја августа биће исплаћено око 50 одсто аграрног буџета за ову годину, рекао је Срни портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мацановић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Мацановић је навео да је јуче и данас уплаћено 5.309.505 КМ, а прошле седмице око седам милиона КМ, чиме су исплаћени сви подстицаји за прошлу годину и дио из ове године.

"Међу тим подстицајима је неколико премија за млијеко, пшеницу, регресирано гориво, набавку противградних мрежа, система за наводњавање, за музне уређаје, лагуне и сило тренчеве, изградњу прехрамбено-прерађивачких капацитета, објеката, суфинансирање премије осигурања, противградну превентиву, заштиту здравља животиња и биљака, за сјеменски материјал и остало", истакао је Мацановић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске јуче одлучила да убрза динамику исплате подстицаја за ову годину да би се помогло пољопривредницима у санирању посљедица суше.

Када је ријеч о конкретној помоћи из додатних средстава за превазилажење посљедица суше и других временских непогода, додао је Мацановић, Влада је одлучила да усмјери пет милиона КМ из средстава од клириншког дуга за капитална улагања, прије свега за системе за наводњавање.

"Одлучено је да се одобри додатних пет милиона КМ из Фонда солидарности као подршка јесењој сјетви. Предвиђено је неколико мјера, али у сваком случају сви пољопривредници који буду обављали јесењу сјетву биће на неки начин обухваћени", каже Мацановић.

Захваљујући одлуци Владе, аграрни буџет за ову годину биће повећан најмање на 70 милиона КМ, чиме ће бити могуће санирати дио штете од суше и других елементарних непогода.

Аграрни буџет могао би достићи и износ од 80 милиона КМ, уколико буде усвојен закон о акцизама.

"Дакле, конкретно за помоћ у превазилажењу посљедица суше и других елементарних непогода пољопривредницима би требало бити усмјерено 20 милиона КМ. Када је ријеч о најављених додатних 10 милиона КМ, то зависи од усвајања закона о акцизама. Имамо спремно неколико мјера за помоћ пољопривредницима, а на који начин ће та средства бити усмјерена, биће додатно одлучено", рекао је Мацановић.

Извор: СРНА