latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

"Америка ратује против цивила умјесто против милитаната"

Коалиција предвођена војском САД уништава Раку и води рат против цивила умјесто да се бори против "Исламске државе", изјавио је замјеник шефа парламентарне комисије за спољне послове у Сирији Омар ел Асад.
САД користила бијели фосфор у Раки - Фото: Screenshot/YouTube
САД користила бијели фосфор у РакиФото: Screenshot/YouTube

Он је рекао да снаге коалиције нападе у којима су сравниле са земљом читаве дистрикте у граду називају ослобађањем Раке и да ти напади не представљају борбу против тероризма нити операцију ослобађања, већ саботажу и уништавање града.

"САД убијају обичне сиријске грађане и држе се подаље од милитаната 'Исламске државе'. Ову операцију би требало назвати саботажом и уништењем, а не ослобађањем града и борбом против милитаната", рекао је Асад.

Сиријски посланик је нагласио да би Американци већ ослободили Раку да им је то био циљ, јер познају сваки педаљ града захваљујући опреми коју посједују.

"Да су хтјели, Американци би већ ослободили Раку, док сиријска војска не само да жели да се бори против терориста, већ њени припадници управо то и раде", изјавио је сиријски посланик.

Омар ел Асад је оптужио САД и за свакодневне злочине против цивила у Алепу, Деир ел Зору и Раки, преноси "Спутњик".

Асад, такође, наводи да Коалиција не објављује никакве податке о успјесима у Сирији, као што су број убијених непријатеља или број уништене непријатељске војне опреме.

Коалиција предвођена војском САД врши нападе на положаје "Исламске државе" у Сирији и Ираку које нису одобрили ни сиријска Влада нити Савјет безбједности УН.

Извор: Срна