latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:02 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

"Тихи егзодус Срба из Хрватске непрестано траје"

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да су се закони "европске Хрватске" који дискриминишу Србе показали као ефектни за наставак политике "Хрватска без Срба", што најбоље илуструје чињеница да се на годишњем нивоу један прогнани Србин из Србије врати у Хрватску, а пет Срба повратника поново напуштају земљу рођења и долазе у Србију.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

- Тихи егзодус Срба из Хрватске у Србију непрестано траје и нико томе не даје значаја, нити јавност у Србији зна о томе - упозорио је Штрбац.

Он је истакао да се, са друге стране, у хрватској јавности ствара слика о наводној угрожености Хрвата у Србији.

- Недавно је лидер Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, што је имало одјека у Хрватској, изјавио како Хрвати у Србији у данима око "Олује" морају да ћуте, буду тихи, склањају се и скривају, укратко, не смију да помоле нос. То је чиста замјена теза. Дај Боже да Срби у Хрватској имају права као Хрвати у Србији - нагласио је Штрбац.

Он каже да дискриминација коју Хрватска својим законима спроводи над Србима није видљива за међународне факторе и разне заштитнике грађана јер се чини да је "закон исти за све", али да сви они занемарују чињеницу недавног рата и неравноправан статус Срба у Хрватској.

Говорећи о Закону о порезу, који би требало да ступи на снагу 1. јануара наредне године, а који предвиђа троструко већи порез на некретнине за Србе, Штрбац је навео да би он за Србе био прихватљив да они нису прогнани, опљачкани и осиромашени два пута у прошлом вијеку.

Овако, како каже, Срби никако не могу да буду третирани као на примјер Хрвати чије су некретнине у Хрватској, а раде у иностранству.

- Не могу се поистовјетити они који су протјерани силом са онима који су добровољно отишли у печалбу. Из Хрватске је прогнано 400.000 људи, а тамо је најмање 150.000 кућа у њиховом власништву. Не може се сада третирати кућа коју је неко присилно напустио као кућа оног који није прогнан - истакао је Штрбац.

Он је нагласио да би било праведно и хумано да пореска стопа на имовину прогнаних буде најнижа, а да за девастиране некретнине износи и испод те најниже стопе, или да власници буду ослобођени плаћања пореза.

- То што постоји исти третман за све јасна је порука Србима да се не враћају, да распродају имовину, и вјерујте, много Срба је суочено са наметима и зато кажу - "Ево им све, нећемо ни кућу, ни имовину" - рекао је Штрбац.

Он је навео да је Хрватска до сада донијела више од 20 закона чије су одредбе по Србе дискриминаторске, а да је, када је ријеч о имовини, то највидљивије у Закону о пољопривредном земљишту који прописује оштре санкције за оне који своје пољопривредно земљиште не обрађују или га не обрађују по прописаним агромјерама.

- Срби који су се вратили не могу да обрађују земљиште јер је ријеч о старачкој популацији, тако да је земљиште у власништву Срба највише необрађено, а о поштовању задатих мјера да се и не говори. Посљедица тог закона је да људи, не само да се неће вратити, већ ће на крају њихова имања бити продавана да би измирили дуговања држави - упозорава Штрбац.

Извор: СРНА