latinica  ћирилица
09/08/2017 |  10:45 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Највеће улагање у историји општине Братунац

На подручју Братунца у току је изградња система за наводњавање на површини од 436 хектара, чија је вриједност осам милиона КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Братунац - Фото: Wikipedia
БратунацФото: Wikipedia

У Министарству истичу да је ријеч о највећем улагању у историји ове општине.

Систем за наводњавање тренутно се гради и у Требињу на површини од 860 хектара, а вриједност овог пројекта је 5,8 милиона КМ.

Покренут је тендерски поступак за изградњу система у Љубињу на површини од 250 хектара, чија је вриједност 3,3 милиона КМ.

- Када је ријеч о будућим пројектима, припрема се техничка документација за велики систем за наводњавање у Поткозарју на од 1.200 до 1.500 хектара и Семберији од 400 до 500 хектара, као и за Маглајане на 120 хектара - наводе у Министарству.

До сада су изграђени системи за наводњавање у Пелагићеву и Новом Селу на површини од 826 хектара, чија је вриједност 5,8 милиона КМ.

Завршена је и израда главног пројекта канала Врбас - Осорна, чиме ће бити обезбијеђено извориште за наводњавање 14.500 хектара пољопривредних површина.

Укупна вриједност свих пројеката изградње система за наводњавање у Републици Српској је 24 милиона долара, односно око 40 милиона КМ.

Од тог износа 85 одсто се финансира из кредита Свјетске банке, а 15 одсто обезбјеђује Влада Српске, локалне заједнице и корисници.

Када је ријеч о подстицајима за изградњу ових система, право на ова средства имају удружења корисника вода за наводњавање, физичка лица и пословни субјекти који се баве пољопривредном производњом и који изврше улагања за наведену намјену у износу од минимално 500 КМ.

Предмет подстицаја могу бити извршена улагања у набављену покретну опрему за наводњавање или извршени радови на изградњи сталне инфраструктуре, те трошкови електрификације.

Висина подстицајних средстава утврђује се у износу до 40 одсто од висине инвестираних средстава и не може бити већа од 3.000 КМ по хектару.

Максималан износ подстицајних средстава који подносилац захтјева може остварити у текућој години износи 80.000 КМ.

Захтјев за остваривање права на подстицајна средства подноси се најкасније до 30. септембра ове године.

По основу подстицаја за изградњу система за наводњавање, за прошлу годину исплаћено је око 280.000 КМ.

Из Министарства закључују да њихове стручне службе континуирано прате ситуацију на терену у свим подручним јединицама, пружају стручну помоћ произвођачима у превазилажењу последица суше, информишу надлежне институције и предлажу мјере.

Извор: СРНА