latinica  ћирилица
09/08/2017 |  08:10 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Годишњица напада на Нагасаки

Данас се обиљежавају 72 године од америчког напада атомском бомбом на јапански град Нагасаки.
Нагасаки - Фото: архив
НагасакиФото: архив

Ваздухопловство САД у Другом свјетском рату бацило је атомску бомбу на Нагасаки, три дана послије прве бомбе бачене на Хирошиму.

У Нагасакију, граду са 260.000 становника, усмрћено је најмање 74.000 људи. Од зрачења изазваног тим атомским нападима жртве су умирале деценијама.

Званичници и грађани сваке године се окупе у Парку мира у Нагасакију, гдје се у 11.02 по локалном времену, када је бачена бомба 9. августа 1945. године, огласе звона и потом минутом ћутања ода пошта за више од 70.000 погинулих.

Усред тензија измедју САД и Сјеверне Кореје, градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе изразио је бојазан од нових нуклеарних напада током обиљежавања 72 године од америчког нуклеарног напада на Нагасаки, 9. августа 1945. године, јавила је агенција АП.

- Ситуација у свијету у вези с нуклеарним оружјем постаје све напетија. Велики осјећај стрепње шири се широм свијета да би се такво оружје могло опет употријебити и то не у тако далекој будућности - рекао је Тауе у Парку мира у Нагасакију и позвао земље које посједују нуклеарно оружје да одустану од такве врсте оружја.

Он је критиковао владу јапанског премијера Шинза Абеа због "празних обећања" о нуклеарном разоружавању у свијету.

Градоначелник Нагасакија је оцијенио да је одсуство Јапана у дипломатским преговорима о постизању споразума УН о забрани нуклеарног оружја "неразумљиво за оне који живе у градовима на које су бачене атомске бомбе".

Извор: РТРС, БЕТА