latinica  ћирилица
08/08/2017 |  21:51 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Обиљежена крсна слава Зворника

Служењем вечерње литургије у зворничкој цркви Светог Јована Крститеља, литијом кроз град и ломљењем славског колача на платоу љетне позорнице испред зграде "Касина", вечерас је обиљежена крсна слава Зворника - Света Петка Трнова - заштитница града.
Зворник - литија - Фото: СРНА
Зворник - литијаФото: СРНА

Вечерњу литургију служио је протојереј ставрофор Видоје Лукић, уз саслужење свештенства, након чега је литија са иконом Свете Петке Трнове прошла кроз град до платоа "Касина", гдје је обављено ломљење славског колача.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и његов замјеник Бојан Ивановић претходно су положили вијенац на Споменик изграђен за 1.080 бораца, који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Честитајући суграђанима крсну славу, градоначелник је позвао на међусобно поштовање.

"Честитам вам крсну славу, уз жељу да праштамо једни другима, да се пазимо сваког дана као што то чинимо на Свету Петку Трнову. Позивам вас да гледамо напријед, да се ослободимо лоших мисли, да се поклонимо Господу Богу и Светој Цркви, те да се међусобно поштујемо", поручио је Стевановић.

Он је подсјетио да се вечарас завршава седмодневна манифестација "Зворничко љето" и позвао грађане да приједлозима и идејама дају свој допринос да ова манифестација идуће године буде другачија и свечанија, јер постаје "пунољетна".

"Термин одржавања остаје исти, од 2. до 8. августа, али би добро било да пунољетство, или 18. `Зворничко љето`, буде прослављено уз пуно учешће суграђана, који су све ове године пратили његово одрастање", рекао је Стевановић.

Након ломљења славског колача, одржана је Духовна академија на којој су говорили глумци Бранка Дукић из Зворника и Саша Икановић из Бијељине, а наступило је и зворничко Прво пјевачко друштво "Изворник".

Његово преосвештенство владика зворничко-тузланског Хризостом, који је био најављен, није присуствовао вечерњој служби и Духовној академији, због раније преузетих обавеза.

Градоначелнику Стевановићу и грађанима Зворника крсну славу су честитали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Републике Недељко Чубриловић.

Обиљежавању крсне славе присуствовали су представници Сремске Митровице, Лознице и Малог Зворника, те зворнички посланици у Народној скупштини Републике Српске и парламенту БиХ, многобројни гости, као и представници политичког, јавног, културног и спортског живота Зворника.

Концертом Ане Бекуте на љетној позорници, вечерас се завршава манифестација "Зворничко љето".

Организатор и покровитељ манифестације је град Зворник, а суорганизатор је градска Туристичка организација.

Извор: СРНА