latinica  ћирилица
08/08/2017 |  20:10 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Одржан протест под називом "Затвори школе, купи Ауди" (ВИДЕО)

"Затвори школе, купи ауди" - под овом паролом око 200 незадовољних грађана протестовало је у Бањалуци.
Протести "РеСтарта" (Архив) - Фото: РТРС
Протести "РеСтарта" (Архив)Фото: РТРС

Повод - недавна одлука министра просвјете Дане Малешевића, да затвори 15 школа, а истовремено набави нови луксузни аутомобил који кошта 114 хиљада марака. Од захтјева за смјену министра организатори протеста не одустају, а власт сматра да је ријеч о јефтиним политичким триковима.

"Иди Дане да нам сване", "15 школа = 1 ауди", "Дане – господар прстенова" - ово су само неки од натписа на транспарентима грађана који су данас протестном шетњом до зграде Владе, обуставом саобраћаја, скандирањем и звиждуцима изразили свој бунт због затварања школа, и куповине скупоцијеног аутомобила. А међу 200-њак незадовољних и млади и стари.

Протесте су организовали чланови Организације "Рестарт Српска", а придружили су им се радницима "Жељезница", штрајкачи из Парка "Младен Стојановић" и четири бањалучка одборника. Предводио их је ПДП-ов Драшко Станивуковић, иако су у колони "незадовољних" били још неки политички представници. Захтјеви организатора остају исти – смјена министра, ограничење буџета за нове аутомобиле на 50.000 марака, уџбеници за дјецу са потешкоћама у развоју на српском језику и више новца за културу.

- Људи треба да знају да је постојао један ходограм рада Министарства, континуирано погрешног рада – почев од пробијања буџета 2016. за 10,79 милиона марака, до затварања школа и на крају куповине скупоцијеног "аудија" - рекао је предсједник организације "Рестарт Српска" Стефан Благић. 

- Ми нисмо против било кога, само желимо да се новац који ми уплаћујемо као порески обвезници распоређује како треба. Свакодневно обилазим школе, не само у Бањалуци, него широм Републике Српске – немају основне услове, рачунаре, учионице, подови су девастирани - изјавио је одборник ПДП у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић.

Ресорно и прозвано министарство данас није одговарало. Јесте зато политички врх Републике Српске, који каже да је министру Малешевићу потребан нови аутомобил. Чињеница да је Игор Црнадак, бх министар спољних послова, у тренутку организовања протеста одлучио да одустане од набавке аутомобила за своје министарство, за премијерку Српске јефтин је трик.

- Они су потрошили толико пара, тај министар спољних послова је потрошио толико пара на бесмислена путовања, да смо ми могли на основу тога да уштедимо и отворимо 10 до 15 школа, ако ћемо већ тако да се понашамо - истакла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Коментаришући изјаву Станивуковића "да би послије неких изјава најрадије повукао премијерку Српске за уши", предсједник Српске, Милорад Додик, рекао је да га Станивуковић подсјећа на, такође ПДП-овца, Николу Дроњка. који је чинио овакве ствари. Остаје при ставу да је нови аутомобил потребан, и да министар "неће ићи у тачкама како то предлаже опозиција”.

- Ауто треба, што не треба. Неће министар ићи у тачкама. Кад они обезбиједе да се Црнадак вози на тачкама и бициклу, и ми ћемо. Је ли то океј? И Младен Иванић и њихови министри. Кад се они буду возили у томе и ми ћемо! - поручио је Додик.

Организатори протеста кажу -Не испуне ли се њихови захтјеви спремни су на нове протесте, за које кажу да могу бити сваке седмице уколико је то потребно.