latinica  ћирилица
08/08/2017 |  19:15 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Напето у Чајничу- радници шумског газдинства и даље у штрајку (ВИДЕО)

Већ 13-ти дан радници Шумског газдинства Вучевица из Чајнича не раде.
Чајниче: Радници шумског газдинства - Фото: РТРС
Чајниче: Радници шумског газдинстваФото: РТРС

Противе се именовању Неђе Машића за вршиоца дужности директора овог газдинства. За то вријеме привреда у Чајничу је стала. Дрвопрерађивачи упозоравају да трпе огромну штету. Предсједник Републике Милорад Додик рекао је да ће бити проведена одлука о именовању директора.

У Шумском газдинству "Вучевица" Чајниче већ 13-ти дан на снази је обустава рада. Више од 100 радника противе именовању Неђе Машића за в.д. директора. Истичу да није квалификован да води газдинство. Траже састанак са управом Шума Српске и ресорним министром. 

- Да распишу конкурс да дође неко са наше фирме, а не са улице - каже радник Шумског газдинства "Вучевица" Ненад Старовлах.

"Ако не могу ови наши инжињери, школовани људи, а могу долазити људи са улице, онда могу и ја да будем директор и ови људи овдје моје колеге - сматра радник Шумског газдинства "Вучевица" Божо Перендија.

 У "Вучевици" прошлу годину завршили су 1,4 милиона марака у плусу. Све обавезе су редовно измиривали. 

- Плате доприноси, све је редовно - нагласила је предсједница Синдикалне организације ШГ "Вучевица" Чајниче Јадранка Тадић.

Радници сматрају да новоименовани в.д. Неђо Машић није довољно стручан да управља "Вучевицом". Машић тврди супротно. Нашој екипи показао је рјешење о именовању и факултетске дипломе. 

- Радници су заведени. Сви знају ко сам ја у Чајничу, код мене је рад, ред, дисциплина и то даје резултате - истакао је новоименовани в.д. директора Шумског газдинства "Вучевица" Чајниче Неђо Машић.

Истовремемо дрвопрерађивачи упозоравају да дневно губе хиљаде марака због обуставе рада у "Вучевици".

- Ми само хоћемо да радимо, да платимо обавезе својим радницима и држави - рекао је предсједник Удружења привредника "Чајниче" Војислав Кајевић.

И пар хиљада становника Чајнича подијелили су се у два табора, ЗА и ПРОТИВ именовања предложеног вд директора "Вучевице". Предсједник Милорад Додик каже да ће одлука о именовању Машића бити проведена.

- Зна се ко је надлежан и ко ту шта ради - поручио је Додик.

 У сиромашном Чајничу највише запослених је у “Вучевици.” У Чајничу је данас било и појачано присуство припадника ПУ Фоча.