X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:45 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Дјечји фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18 августа у Србији и Српској (ВИДЕО)

Девети међународни дјечји фестивал фолклора „Лицидерско срце“ биће одржан од 14. до 18. августа у Србији и Републици Српској.
Београд - фестивал - Фото: РТРС
Београд - фестивалФото: РТРС

Покровитељ манифестације је предсједник Србије, а очекује се учешће хиљаду учесника из 10 земаља. Фестивал организује Удружење грађана "Ера" из Ужица, а међу суорганизаторима је и Представништво Српске у Србији.

Фестивал "Лицидерско срце" угостиће 25 дјечјих фолклорних ансамбала са 3 континента, а фестивалски програм биће одржан у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду. Прилика је то за јачање пријатељства, унапређивање културне и туристичке сарадње, представљање културе и традиције.

- Чувајући своју традицију свакако су на добром путу, а онда презентујући и упознавајући традицију других, значи на најбољи начин буду чувари традиције - рекла је предсједница Организационог одбора манифестације Гордана Пауновић.

Фестивал обухвата наступе и концерте, фолклорне играонице и бројне пратеће садржаје, а први пут и сајам предузетништва. Дио активности 16. августа реализује се у Вишеграду, па фестивал има карактер прекограничне манифестације од значаја за Србију и Републику Српску.

- Ове године поред два културно-умјетничка друштва из Вишеграда учествује и културно-умјетничко друштво из Прњавора. Значи Република Српска ће сигурно дати пун свој допринос да на што бољи и квалитетнији начин представимо, кажем, културу и традицију нашег народа - нагласио је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

- Она овде повезује једну ствар која је, ја бих рекао, државно врло значајна – да се ради о прекодринској сарадњи и да је ово још један доказ те сарадње - истакао је директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Млади учесници радују се сусрету са вршњацима из цијелог свијета.

- Та дјеца долазе овде код нас и нашу културу упознају, такође ношње, игре и сви заједно учимо и њихове игре и они наше - навела је Катарина Бешевић из Удружења грађана "Ера" из Ужица.

 Током фестивала биће организована и хуманитарна акција, а прикупљена средства послужиће за опремање регионалног центра за вантјелесену оплодњу у Ужицу.