latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:14 | Аутор: РТРС

ЦИК: Приједлог да се омогући гласање и прије избора

Централна изборна комисија БиХ упутила је Интерресорној радној групи за изборно законодавство приједлог измјена и допуна Изборног закона, међу којима је и увођење раног гласања.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић изјавила је данас Срни да је увођење раног гласања предложено због примједби гласача који су због службеног пута или заказаног одласка у болницу били спријечени да гласају на дан избора.

"Због таквих случајева, предложено је да та лица могу гласати неколико дана прије дана избора", прецизирала је Пирићева.

Она је додала да је ЦИК предложио и измјене и допуне које иду у правцу стварања претпоставки за увођење нових технологија у изборни процес.

"Од 2006. године када смо увели систем пасивне регистрације бирача и 2010. када је уведено електронско достављање изборних резултата ништа ново нисмо имали о питању напредних технологија", подсјетила је Пирићева.

Према њеним ријечима, приједлог ЦИК-а је да политичке странке пријаву за учешће на изборима могу доставити електронским путем, те да се омогући електронска регистрација бирача.

"ЦИК се није бавио питањима која у својим приједлозима измјена и допуна Изборног закона третирају политичке странке", рекла је Пирићева.

Она је додала да је ЦИК покренуо инцијативу у вези са контролом трошења финансијских средстава политичких странака.

"До сада смо контролисали изворе финансирања странака, а иницијатива је да се уведе и контрола трошења тих средстава", објаснила је Пирићева.

Према њеним ријечима, чланови ЦИК-а су на приједлогу измјена и допуна Изборног закона БиХ, које су прошле седмице достављене Интерресорној радној групи, радили посљедњих шест мјесеци, водећи се препорукама ОЕБС-а, те Венецијанске комисије.

Интерресорну радну групу чине представници оба дома Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара и ЦИК-а.

Извор: Срна