latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:53 | Аутор: РТРС

Ствараоци: Прихваћен став о неопходности јединства двије генерације СДС-а

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" саопштила је данас да је на састанку са члановима Предсједништва СДС-а у Требињу једногласно прихваћен став да је јединство између двије генерације чланова СДС-а неопходно.
Ствараоци Републике Српске (архив) - Фото: СРНА
Ствараоци Републике Српске (архив)Фото: СРНА

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" наводи да је јучерашњи састанак чланова Асоцијације, који су формирали Инцијативни одбор за реактивирање Прве СДС са члановима Предсједништва СДС, инициран у оквиру настојања за помирење између политичких неистомишљеника у Републици Српској.

"Учесници састанка су искрено и отворено разговарали о разлозима због којих је дошло до иницијативе за формирање Прве СДС, а разлог је био да се искусни чланови до сада изопштени из политичког живота Републике, политички активирају", истичу из Асоцијације.

У саопштењу се додаје да је генерална примједба свих присутних била да је направљена велика политичка штета што је "цијела армија људи", који су основали СДС на више начина искључена из политичког живота странке и Републике Српске.

Послије дуже расправе, на приједлог представника Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" једногласно су усвојени закључци, међу којима и закључак да Предсједништво СДС-а обезбиједи политичку амнестију за све чланове,
који су по било ком основу изопштени из странке, те да их позове да обнове чланство у странци.

Закључено је и да функционери и посланици СДС-а подрже иницијативу да се донесе закон о ствараоцима Републике Српске, као и иницијативу за рјешење положаја посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске.

"Да би била омогућена већа заступљеност искуснијих кадрова у страначким органима, Предсједништво СДС-а ће пронаћи механизам по коме ће у све нивое странке бити укључено најмање 20 одсто чланова странке старијих од 63 године", додаје се у саопштењу Асоцијације, која је задужена да информише јавност о резултатима састанка.

Из Асоцијације истичу да је, иако су присутни једногласно прихватили став да је јединство између двије генерације чланова СДС-а неопходно, изостао одговор да ли ће тај циљ остваривати заједно или одвојено.

"Вјерујемо да ће обје стране послије накнадних консултација прихватити апел јавности да се оствари јединство, јер је СДС као државотворна странка `велики брод`, на коме сваки патриота може наћи своје мјесто", закључује се у саопштењу Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".

Извор: Срна