latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:39 | Аутор: РТРС

Клуб Хрвата: Нема правних препрека за мост копно-Пељешац

Хрватски представници у парламенту БиХ саопштили су данас да не постоје било какви међудржавни уговори или други релевантни прописи који би изградњом моста копно-Пељешац у Хрватској били доведени у питање.
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

Клубови хрватског народа у Дому народа и ХДЗ БиХ-ХНС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ наводе да је јавност у БиХ у посљедње вријеме суочена са великим бројем информација о изградњи моста копно-Пељешац, међу којима има и оних са политичким призвуком које се уклапају у предизборну кампању.

"Стручне комисије БиХ и Хрватске 7. децембра 2006. године у потпуности су усагласиле све техничке карактеристике моста копно-Пељешац, и то на начин што је Хрватска у потпуности удовољила захтјевима БиХ - 200 метара ширина пловнога пута и 55 метара висина свијетлог отвора моста", наводи се у саопштењу.

Хрватски делегати и посланици додају да се изградњом моста копно-Пељешац ни на који начин не прејудицирају, нити стварају правне претпоставке за рјешавање других питања из Конвенције УН о праву мора.

"Ово посебно имајући у виду чињеницу да усаглашене техничке карактеристике моста обезбјеђују могућност нешкодљивог приступа БиХ отвореном мору", наводи се у саопштењу.

Уз подсјећање да је Европска комисија 7. јула одобрила овај пројект и 375 милиона евра за његово финансирање, хрватски представници у парламенту БиХ додају да је више него очито да је изградња моста копно-Пељешац препозната као изузетно важан инфраструктурни пројект и за саму ЕУ.

Извор: Срна