latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:30 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа

Девети међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" биће одржан од 14. до 18. августа у Србији и Републици Српској, а окупиће око 1.000 учесника из 25 ансамбала са три континента.
"Лицидерско срце" у Андрићграду (архив) - Фото: СРНА
"Лицидерско срце" у Андрићграду (архив)Фото: СРНА

Фолклорне играонице, међусобно учење игара и пјесама, одржаће се у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду, а у њима ће учествовати дјеца из Кине, Турске, Пољске, Грчке, Румуније, Перуа, Македоније, Бугарске, Републике Српске и Србије.

Предсједник Организационог одбора фестивала Гордана Пауновић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да ће се и ове године одржати традиционални садржаји, међу којима су разне хуманитарне акције и дефилеи учесника.

"Ове године се у оквиру фестивала први пут организује Сајам предузетништва. На тај начин начин ћемо, поред улоге фестивала да повезујемо туризам и културу Србије и Републике Српске, повезати и привреднике", навела је Пауновићева.

Она је додала да је на овом фестивалу најважније дружење дјеце, њихова сарадња, те да је основни циљ да дјеца још од малена имају позитивно мишљење о правим вриједностима.

"Чувајући своју традицију, на добром смо путу да деца имају позитивно мишљење о правим вредностима, а онда и презентујући и упознавајући традиције других успевамо у томе да на најбољи начин деца буду чувари традиције", истакла је Пауновићева.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, које је суорганизатор фестивала, рекао је да је Представништво од почетка фестивала у организацији са главним организатором, Удружењем грађана "ЕРА" из Ужица, јер се овај фестивал реализује са младим људима и усмјерен је на очување културе, традиције и националног идентитета.

"На један посебан начин ми из Републике Српске и Србије заједно размјењујемо културно насљеђе, благо и млади људи се упознају са свим оним што је култура и традиција", додао је Цицовић.

Он је додао да је овај фестивал, осим што служи очувању културе, традиције, језика и писма, прилика и да се представе и туристички потенцијали Србије и Републике Српске.

Говорећи о програмским активностима фестивала које ће се одржавати у Вишеграду, 16. августа, Цицовић је навео да ће и начелник ове општине са сарадницима примити све учеснике, а да ће након дефилеа бити одржан концерт представника из свих земаља.

Цицовић је додао да ове године, осим два културно-умјетничка друштва из Вишеграда, на фестивалу учествује и културно-умјетничко друштво из Прњавора.

"Република Српска ће дати пун допринос да на најбољи и најквалитетнији начин представимо културу и традицију нашег народа", истакао је Цицовић.

Фестивал "Лицидерско срце", који се одржава под покровитељством предсједника Србије, налази се на листи свјетских фестивала, а од 2009. године, када је први пут организован, на њему је учествовало око 5.500 деце из 34 државе са пет континената.

Извор: Срна