latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:27 | Аутор: РТРС

Скалник: Власеница погодно подручје за инвеститоре

Амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник разговарао је данас у Власеници са локалним званичницима о сарадњи ове општине и Чешке у области развојних програма које та држава реализује у БиХ, те привлачењу страних инвестиција у ову општину.
Власеница - Амбасадор Чешке у БиХ - Фото: СРНА
Власеница - Амбасадор Чешке у БиХФото: СРНА

"Представио сам подручја у којима Чешка развојна агенције, односно Чешка, настоји да ради или развија пројекте у БиХ. То је област енергетске ефикасности и кориштење обновљивих извора анергије, управљање отпадним водама и комуналним отпадом", рекао је Скалник новинарима.

Скалник каже да је током разговора постигнута сагласност да је Власеница погодно подручје за реализацију развојних програма, као и за привлачење страних инвеститора.

Начелник општине Мирослав Краљевић каже да су током разговора истакнута бројна питања и да је изражена обострана спремност да се сарађује у привредном и сваком другом погледу.

"Дотакли смо се и скијалишта `Игришта` у Власеници и његовог будућег статуса. Понудили смо много тога. Желимо да успоставимо конкретнију сарадњу са чешким партнерима и стога очекујем да ово неће бити посљедња посјета Скалника", рекао је Краљевић.

Предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало рекао је да је састанак организовао овај покрет, с намјером да се високи чешки званичник упозна о капацитетима које Власеница посједује и да се покуша дати допринос успостављању пословних и пријатељских веза између Власенице и сличних локалних заједница у Чешкој.

"Из искуства које имамо у 13-годишњем раду и постојању Европског покрета у БиХ, могу да кажем да је Чешка једна од најискренијих и најконкретнијих земаља партнера и пријатеља БиХ и да даје снажан допринос и подстицај у посљератној изградњи друштвених односа у БиХ", додао је Праштало у изјави новинарима.

Чешки амбасадор је током данашњег боравка у Власеници посјетио предузеће "Буком-пром" у Тишчи код Власенице, те учествовао у раду трибине о европским интеграцијама, која је одржана у амфитеатру Шумарског факултета у Власеници.

Извор: Срна