latinica  ћирилица
08/08/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Албански језик као службени у Македонији?

Приједлогом закона о употреби језика, који је македонска Влада упутила у скупштинску прецедуру, предвиђено је увођење и албанског као другог службеног језика.
Влада Македоније (Фото: lokalno.mk) -
Влада Македоније (Фото: lokalno.mk)

У члану један прецизирано је да је на цијелој територији Македоније и у њеним међународним односима службени језик македонски и његово ћирилично писмо.

Албански језик, којим говори најмање 20 одсто становништва, такође је службени језик и његово писмо, наводи се у тексту Приједлога закона, који су објавили македонско Министарство правде и Секретаријат за спровођење Охридског договора.

Предвиђено је и да грађани имају право да употребљавају било који од два службена језика и њихових писама.

Закон о језицима предвиђа и да униформе припадника полиције, ватрогасне службе и здравства у Скопљу и другим општинама, у којима најмање 20 одсто становништва говори службени језик различит од македонског, буду исписане на македонском и језику народа који говори други службени језик.

О двојезичности назива на војним униформама, као и о приједлогу да новчанице и марке садрже симболе значајне за Македонце и Албанце, биће тражено мишљење Венецијанске комисије.

Предвиђено је и да након усвајања у Собрању нови закон буде достављен на мишљење Венецијанској комисији.

За спровођење новог закона за употребу језика у наредној години ће из буџета бити издвојено 1,7 милиона евра.

Употреба албанског језика као другог званичног језика дио је платформе албанских политичких странака, коју су усвојиле као предуслов за учешће у коалиционој влади Македоније.

Извор: СРНА