latinica  ћирилица
08/08/2017 |  11:55 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Херцег Нови: Отворени Дани ћирилице (ВИДЕО)

Трећа културно-књижевна манифестација Дани ћирилице отворена је у Херцег Новом. У оквиру садржајног програма, у наредних двадесетак дана биће представљени умјетнички и књижевни садржаји о идентитету српског народа, писма и културе. На Tргу ћирилице обиљежен је и Дан сјећања на страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека.
Херцег Нови - Дани ћирилице - Фото: РТРС
Херцег Нови - Дани ћирилицеФото: РТРС

Срспки народ је крајем двадесетог вијека претрпио велике погроме и страдање. "Олуја" и 220.000 прогнаних Срба, нестали, убијени, прогнани током деведетих година прошлог вијека не смију бити заборављени, поручено је са Трга Ћирилице.

Слободан Бајић, генерални конзул Србије у Црној Гори истакао је да се Србија радо сјећа прогнаних и на овај начин шаље достојанствену поруку да се затирањем и прогонима ништа не рјешава и не добија.

Вече сјећања на страдање Срба уприличено је у организацији генералног конзулата Србије, а уз подршку херцегновског одбора СПКД Просвејта.

Уз прогоне са вијековних огњишта, на идентитет српског народа се атаковало и покушајима да се затре и уништи српско писмо и ћирилица, истичу историчари.

У програмима Трга од ћирилице учествоваће 400 стваралаца из свих области умјетности, из Црне Горе, Србије, Косова, Републике Српске, Албаније, Русије и Бугарске, Румуније.

Манифестација је и ове године организована под окриљем Митрополије црногорско-приморске.