latinica  ћирилица
08/08/2017 |  10:59 | Аутор: РТРС

Селаковић: Циљ декларације - очување српског језика и идентитета

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић изјавио је да је циљ најављене декларације Србије и Републике Српске о опстанку српске нације и Срба - очување српског језика и културе.
Никола Селаковић - Фото: ТАНЈУГ
Никола СелаковићФото: ТАНЈУГ

Селаковић је рекао за РТС да српски народ има право да тражи мјесто опстанка у глобалном свијету, додајући да ће бити предложене одређене мјере које ће помоћи да се сачувају језик, писмо и идентитет.

Он сматра да опасност којој су изложени српски језик и култура није само у генерацијама Срба који су у расијању, већ је то видљиво и у окружењу, на територијама на којима Срби живе вијековима, а на којима су угрожени језик и опстанак.

- Кад нема језика, нема ни народа - истакао је Селаковић.

Он је навео позитивно искуство из Швајцарске гдје је на "фантастичан одјек" наишао покушај српског министарства да се сачува српски језик кроз инцијативе путем амбасада.

Селаковић каже да су најнормалнија ствар у свијету институције као што су њемачки Гетеов институт или шпански Институт Сервантес.

- Зашто ми не бисмо имали наш институт? - упитао је Селаковић.

Он каже да се, што се тиче декларације, иде ка томе да то буде правни акт који ће усвојити највиша законодавна тијела Србије и Републике Српске.

- Србија је примјер гаранције права мањина. Ништа више од тога не тражимо за Србе у другим државама региона - рекао је Селаковић.

Извор: СРНА