latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:23 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Дјечаку Дарису Исићу потребна наша помоћ; Позовите 1416 (ВИДЕО)

Дарису Исићу из Источног Сарајева прошлог љета дијагностикована је леукемија, а посљедица хемотерапија је стеноза једњака, па се дјечак храни искључиво на сонду.
Хуманитарна акција - Фото: РТРС
Хуманитарна акцијаФото: РТРС

Хируршку интервенцију одбиле су све клинике у региону. Једина нада је у турској клиници, за шта је потребно 20 хиљада евра. Позовите 1416!

Здрав и напредан петогодишњи дјечак прошлог љета добио је високу температуру. Налази су потврдили застрашујућу дијагнозу, леукемију. У сарајевску педијатријску клинику примљен је 18. јула прошле године, када почиње Дарисова агонија, 8,5 мјесеци непрекидног боравка у болници, хемотерапије, компликације.

- Jако тешко је подносио хемотерапије, мјесец и по није могао да једе, температура константна, само инфузије, од хемотерапија настале компликације, дошло до крварења најприје из једњака, а потом и из дебелог цријева, прича Нихада Исић, мајка.

Дарисова почетна дијагноза леукемија је у ремисији, али је за дјечаков потпун опоравак неопходна операција једњака. Очајни родитељи, Саша и Нихада, слали су Дарисове налазе на адресе свих клиника у региону, али нико се није усудио упустити у комплексан захват.

- Једино је клиника у Турској Медикал парк пристала, рјешење је да се танко цријево реже и прави нови једњак, каже мајка.

У предрачунских 20 хиљада евра нису урачунате консултације хематолога, због првобитне дијагнозе, леукемије као ни боравак мајке у Турској, па је укупан износ неопходних средстава знатно већи. Посвећена Дарисовом оздрављењу Нихада не ради. Једини хранитељ четворочлане породице је Дарисов отац Саша. За помоћ су се обратили ЦК Источна Илиџа.

Вода је једино што Дарис може да прогута, храну и лијекове уноси путем назогастичне сонде. Измучен болничким третманима, несташко је постао стидљив и неповјерљив према непознатим људима. Помозимо му да оздрави, врати се игри и што прије избрише тешка сјећања.