latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:07 ⇒ 08/08/2017 | 09:31 | Аутор: РТРС

Нова школска година и велике бриге: Које су цијене уџбеника? (ВИДЕО)

Настава у Српској почиње у петак, 1. септембра.
Цијене уџбеника - Фото: РТРС
Цијене уџбеникаФото: РТРС

Ранија издања уџбеника за основну и средњу школу већ су у књижарама, а штампају се и нови. Из Завода за уџбенике најављују - све књиге биће у продаји до 20. августа. Цијене остају исте.

Ђаци још уживају, а родитељске бриге већ почињу. Нова школска година је на прагу, а то значи издвајања за књиге, прибор. Цијене уџбеника јесу на нивоу прошлогодишњих, али неизбјежан је атак на породичне буџете.

Већина уџбеника већ је на полицама књижара, гужви нема.

У штампи је око 15 нових уџбеника за све разреде основних школа. Првачићи и ученици другог разреда основних школа и ове године уџбенике добиће бесплатно, а за ниже разреде основне школе најскупљи комплет, за четврти разред износи 97,50 марака.

У вишим разредима најскупљи су уџбеници за осмаке 156,50 марака. Цијене комплета су без другог страног језика, а од ове године сви основци Енглески језик ће изучавати из домаћег комплета уџбеника, чија је цијена 20 марака.

Око 10 уџбеника за средње школе још је у штампи, а поједини су у процедури одобравања. Просјечна цијена средњошколских уџбеника износи 9,90 марака.