latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:59 ⇒ 08/08/2017 | 09:31 | Аутор: РТРС

Најезда стршљенова – надлежни упозоравају (ВИДЕО)

Иако су температуре данас знатно ниже, врели дани иза нас донијели су бројне проблеме.
Стршљен - Фото: РТРС
СтршљенФото: РТРС

Најезда стршљенова тренутно је један од највећих, а због убода ових опасних инсеката прошле седмице у Станарима страдало је једно лице. Док грађани страхују, а надлежни упозоравају, ми доносимо препоруке како уклонити гнијезда и шта учинити у случају убода. У хемијске препарате Изет Башић не вјерује. Са стршљеновима се, каже, бори већ 20 година – и то врло успјешно.

- Узмем кутију, ставим мед и наспем пиво. Сваки дан 50-100 комада може се ухватити, каже Изет.

 Међутим, они који не практикују ове народне методе, због своје сигурности, најчешће зову стручне службе. „Еко-бел“ је претходних дана имао више од 250 интервенција.

Сви њихови тимови су на терену, а док не стигну до вас, активности око гнијезда сведите на минимум.

Избјегавајте самосталне активности, дирање гнијезда јер на такав начин штитите себе од убода. Када видимо једног, или када дигнемо гнијездо, то повлачи значајан број од кога се не можемо одбранити, истиче Јелена Анђић, замјеник директора "Еко-бел".

Они који не могу чекати надлежне службе , прву помоћ потраже у пољопривредним апотекама. Иако одговорност за евентуални убод преузимају на себе, у апотекама кажу, спрејеви и ловне клопке ових дана продају се као никада.

- Препарате које ми препоручујемо, то су препарати који имају јаку активну материју, под јаким притиском и потребно је да се гнијездо уништи у касним послијеподневним часовима, када се инсекти смире, никако у току дана, наглашава Игор Шурлан, дипломирани инжењер пољопривреде.

Да је број стршљенова већи у односу на претходне године, потврђују и у бањалучкој Хитној помоћи. Само у претходних седам дана, имали су 91 случај убода што је за 10 до 15 одсто више у односу на неке раније године. Убоде ли вас стршљен, ево шта прво урадити.

- У првих 15 минута најбитније је да се дође у амбуланту, прву коју могу да посјете. Они који већ знају да су алергични, а бораве у природи или било гдје, требало би да код себе имају таблете антихистаминика и кортикостероида, да бар сажваћу и спријече даљи развој реакције док не дођи до прве амбуланте, поручила је Нада Бањац, начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука.

Стручњаци кажу да ако у близини примијетите повећан број инсеката, најбоље је покушати лоцирати њихово гнијездо и у широком луку га обилазити. Играње, косидба или завиривање у гнијездо никако нису пожељни,а у њиховој близини иритантни су и шарена одјећа, интензивни мириси и повећана бука. Да нежељених посљедица не би било, обавезно поштујте препоруке стручњака.