latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:51 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Царина служба Србије појачава контролу робе из Хрватске

Царинска служба Србије ће у координацији са свим осталим пограничним органима и инспекцијским службама појачати мјере контроле и надзора над робом биљног и животињског поријекла чије је поријекло или земља отпреме Хрватска, саопштила је Управа царине Србије.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да појачане мјере контроле подразумијевају узимање узорка сваког товара и детаљну провјеру сваког узорка, а не селективном методом као до сада.

"Роба се потом ставља под царински надзор док се не добију рјешења фитосанитарне и ветеринарске инспекције. Тек по добијању позитивних рјешења инспекција у надлежности Министарства пољопривреде Србије, роба може бити оцарињена и пуштена у слободан промет", додаје се у саопштењу.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и ресорни министри Србије, Црне Горе и Македоније позвали су данас Хрватску да укине дискриминаторске одредбе Правилника о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа са тржишним стандардима и донијели закључке са циљем рјешавања овог проблема.

Према новом хрватском правилнику, накнада за сваки обављен инспекцијски надзор или контролу и сваку поједину врсту воћа и поврћа приликом прегледа инспекције у Хрватској износи 2.000 куна /270 евра/, док је раније износила 90 куна /12 евра/.

Извор: СРНА