latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:47 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Посланици опозиције у НСРС упутили другу интерпелацију Влади Српске (ВИДЕО)

Посланици опозиције у Народној скупштини упутили су другу интерпелацију Влади Српске.
Интерпелација опозиције - Фото: РТРС
Интерпелација опозицијеФото: РТРС

Овај пут захтијевају да се одговори на питања из области здравства и рада. Рок за достављање одговора је 60 дана, а опозиција се највише базирала на финансијско стање у фондовима.

Из ресорних министарстава одмах је стигао одговор – питања су, кажу, политикантска, а не у интересу грађана.

Одговори на 12 питања опозиције из интерпелације упућене Влади требало би да покажу, како кажу, јавашлук, безакоње и неодговорност у областима здравства и рада. О томе ће потом да се расправља у Скупштини, а грађани ће да чују оно што већ знају – да су дугови у здравству и пензијско-инвалидском систему тешки стотине милиона марака. О рјешењу ситуације, ипак, нико ни ријечи.

Дуг здравства премашио је 1,1 милијарду марака, тврде опозиционари, а пензијско-инвалидско осигурање никад није било у горој ситуацији. Како то ријешити, Министарство здравља није споменуло – у саопштењу су навели да ниједан податак који је опозиција изнијела није тачан, а све је, кажу, искориштено у дневнополитичке сврхе.

Због објективног и тачног информисања јавности напомињемо да су изнесени наводи производ злоупотребе података и стављања у погрешан контекст, као и намјерног игнорисања и обезвређивања капиталних улагања у здравствени систем. Укупна улагања у капиталне пројекте у здравственом сектору Републике Српске у посљедњих десет година износе више од 600 милиона КМ, а само у 2016. години у здравствени систем уложено је око 90 милиона КМ, саопштено је из Министарства здравља.

Да је интерес народа, ипак у другом плану свим политичким актерима, показује и тачка до које су опозиционари дошли на конференцији за медије – до фотеље. Шта ће бити ако и кад у њу сједну, нисмо сазнали.

Да ли су у Влади сви задовољни, у Министарству рада нису се изјаснили. И они, такође у саопштењу, тврде да опозиција фризира податке и не говори истину.

Интерпелација за разматрање политика у области здравственог и пензионог система још једна је потврда дјеловања опозиције као диригованог, реметилачког фактора цјелокупног живота и рада у Републици Српској. Све заостале пензије ова влада је исплатила пензионерима и постигла редовност исплате, те су оне од 2013. до 2015. године повећане за 11,21 %, саопштено је из Министарства рада.

Да проблем лежи у бирачима, који не читају партијске програме, него имају помало чудан начин бирања трибуна, признаје НДП-ов Крсто Јандрић. Свјестан да се већ ушло у кампању за изборе 2018. и да није згодно да се куде они чија оловка пресуђује, покушао је да се исправи.

- Ја нисам рекао да народ не ваља, ја сам рекао да их не занимају добри програми. То не подразумијева да не ваљају. То ви протумачите како хоћете. Шта с тим , кад вам одговоре за 2 мјесеца, шта онда? Па управо ово о чему сам ја говорио – да пробудимо свијест народа и да отворимо очи народу, каже Јандрић.

Док опозиција и власт пишу једни другима, успавана свијест народа не види разлику међу трибунима који би требало да заступају њихов интерес.

Опозиција ће наставити да шаље интерпелације, а Влада, обавезана законом, да на њих одговара. Наредне интерпелације бавиће се проблемима у јавним предузећима и демографској слици у Српској, али и борбом против криминала и корупције. На сваку од интерпелација рок за одговор је 60 дана, због чега ће посланици, по свему судећи, имати чиме да се забављају до октобарских избора, сљедеће године.