latinica  ћирилица
07/08/2017 |  17:31 | Аутор: РТРС

Мандић: Хитно ослободити Чађеновића

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић затражио је од црногорске власти да хитно ослободи његовог страначког колегу Михаила Чађеновића, јер, како је поручио, невинима и Србима није мјесто у затвору.

"Данас је шест мјесеци од када невин у спушком казамату лежи мој пријатељ Михаило Чађеновић. Тражим од црногорског режима да га хитно ослободи, да би био са својом породицом, јер невинима није мјесто у затвору", саопштио је Мандић.

Он је рекао да се "и у тоталитарним друштвима овакве неправде ријетко могу регистровати".

"Штета која се наноси сваког дана је све већа и већа и његовим изласком на слободу би се бар зауставило даље наношење бола и патње њему и његовој породици, а погрешним одлукама о затварању невиних људи вријеђа се и срамоти сваки поштени грађанин Црне Горе", навео је Мандић.

Он је истакао да је Чађеновић лажно оптужен и проглашен чланом криминалне организације.

"Михаило је затворен првенствено због тога што је један од мојих најближих сарадника, неко ко је посљедњих десет година највише времена провео са мном и у кога имам безгранично повјерење. Он је затворен и због тога што је Србин", додао је Мандић, који је један од лидера опозиционог савеза Демократски фронт /ДФ/.

Према његовим ријечима, не постоји ниједан доказ да је Михаило направио било какав прекршај, а не кривично дјело.

"Међутим, прогон ДФ-а је централни пројекат мафијашке хоботнице која се састоји од политичара из врха Демократске партије социјалиста /ДПС/, криминалних кланова и њихових послушника из правосуђа, а та лица знају да са ДФ-ом неће бити погодбе када дође вријеме промјена и правне државе", упозорио је Мандић.

Он је поручио да је "једна од најсрамнијих страница у вишедеценијској владавини монструма званог ДПС управо затварање Михаила Чађеновића, јер је позадина за држање невиног човјека у затвору монструозна и усмјерена против цијелог српског народа".

"Онај који га је затворио мислио је да ће постићи и други циљ и да ће тим притиском на њега и његову породицу натјерати да лажно свједочи против мене и ДФ-а. Тако би добили додатно гориво и повећали притисак на српски народ да одустане од властитог националног, језичког и духовног идентитета", навео је Мандић.

Он је нагласио да ће, пола године након затварања Чађеновића, за "овакво слање невиних људи у затвор лично одговарати оне судије које су одустале од поштовања закона и одлучиле да буду пуки сервис тужилаштва и тајне политичке полиције".

Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а налази се на оптужници Специјалног тужилаштва због "планирања терористичких напада у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра прошле године".

Оптужницом су обухваћена и двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић те црногорски држављани-лидери Демократског Фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Извор: СРНА