latinica  ћирилица
07/08/2017 |  17:30 | Аутор: РТРС

"Опозиција дириговани и реметилачки фактор у Српској"

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске оцијенили су да интерпелација, коју је данас Народној скупштини поднијела група опозиционих посланика, потврда дјеловања опозиције као диригованог, реметилачког фактора цјелокупног живота и рада у Републици Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Ради се о покушају дискредитације, омаловажавања и тражења било којег начина да се оспоре и најпозитивније активности, као и неспорни подаци који говоре о резултатима рада Владе Републике Српске који се постижу кроз реформу пензијског и инвалидског осигурања", навели су из Министарства рада.

Из ресорног министарства подсјећају јавност и пензионере да је садашња опозиција 2000. године остала дужна чак четири неисплаћене и додају да то довољно говори о лажној бризи коју је показивала за најстарију популацију.

"Све заостале пензије је ова влада исплатила пензионерима и постигла редовност исплате, те су оне од 1.1.2013. до 1.1.2015. године повећане за 11,21 %", наводе у Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Из тог министарства истучу да су мјере Владе Републике Српске у отварању нових радних мјеста по први пут у последње двије године, након петнаест година довеле до заустављања тренда смањења односа броја осигураника и корисника права. Из министарства су нагласили да је у периоду 2001-2006 велики број предузећа која нису радила, а није покренут стечај су имала раднике пријављене и тако привидно стваран утисак повољнијег односа.

"Пензисјки системи који почивају на принципима међугенерацијске солидарности тренутно су у кризи у цијелом свијету и доприноси нигдје нису довољни за иплату пензија за постојеће кориснике права. У окружењу Република Српска има најнижи проценат недостајућих средстава од 25%, док се код других од Словеније, ЦГ, Србије око 35-38%, па до Хрватске и Македоније око 43% недостајућих средстава", наводи се у саопштењу.

По запримању предметне интерпелације, те злонамјерно и произвољно изнесених оцјена опозиције о дјеловању у области ПИО, Влада Републике Српске и ресорно министарство ће се изјаснити аргументима и тачним подацима.