latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:58 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

ЕУ: И даље процјењујемо хрватске мјере

Европска унија наводи да и даље "процјењује ситуацију" када је реч о увођењу нових хрватских такси на узвоз воћа и поврћа из земаља региона.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

"Тренутно процјењујемо усклађеност нових мјера са обавезама", изјавио је за Танјуг портпарол Европске комисије.

ЕУ истовремено апелује на "све стране" у овом случају да се "придржавају својих обавеза", али и да се "уздрже и спријече ескалацију".

"ЕУ подржава развој трговине и економске интеграције. Све стране морају да поштују своје обавезе. Ми позивамо све стране и да се уздрже и спријече ескалацију. У контакту смо са властима свих земаља укључених у овај случај и тренутно процјењујемо ситуацију и усклађеност нових мјера са обавезама", наведено је у писаном одговору прослеђеном Танјугу из Европске комисије.

На директно питање Танјуга да ли Хрватска новим увозним мјерама крши одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, које су све земље чланице ЕУ потписале са земљама у региону, у Бриселу и данас понављају да европски експерти за трговину и примену ССП-а разматрају новонасталу ситуацију.

Незванично, дипломатски извори из Европске комисије наводе да би ЕУ жељела да се својеврсни "трговински рат" на западном Балкану заустави и ријеши у договору самих земаља региона међусобно.

Извор: РТС, Танјуг