latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:20 | Аутор: РТРС

Министарство здравља: Наводи у интерпелацији производ злоупотребе података

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске оцијенили су да су изнесени наводи у интерпелацији, коју је данас Народној скупштини поднијела група опозиционих посланика, производ злоупотребе података, стављања у погрешан контекст и намјерног игнорисања и обезвређивања капиталних улагања у здравствени систем.
Зграда Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Зграда Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Уз напомену да је ријеч о нетачним и паушалним подацима, из Министарства здравља наводе да, упркос изазовној финансијској ситуацији, укупна улагања у капиталне пројекте у здравственом сектору Српске у посљедњих десет година износе више од 600 милиона КМ.

"Само у прошлој години у здравствени систем уложено је око 90 милиона КМ, а укупно је изграђено или реконструисано 127 објеката примарне здравствене заштите, односно 334 амбуланте породичне медицине, као и нова болница у Бијељини", саопштено је из ресорног министарства.

Из овог министарства додају да је у фази завршетка пројекат реконструкције и изградње Универзитетског клиничког центра Српске, те да се почело и са релизацијом пројекта изградње нове болнице у Источном Сарајеву.

"Уколико бисмо урадили поређење о правима осигураника или положају здравствених радника из прошле године и данас, јасно је да опозиција неаргументовано врши притисак на здравствени систем и да је ријеч о чистом политикантству, а не о бризи за здравствену заштиту грађана", наводе у Министарству здравља и социјалне заштите.

Из тог министарства истичу да је данас тешко обољелима, осим цитостатика, доступна и најсавременија биолошка терапија, док су прије десетак година цитостатици били само привилегија ограниченог броја пацијената.

"За плате здравствених радника се 2006. године издвајало 105 милиона КМ, а данас око 300 милиона КМ. Дакле, да су плате здравствених радника остале на нивоу од прије 11 година, здравствени систем био би у суфициту, односно двије милијарде КМ би се могле 'уштедјети", навели су из овог министарства.

У саопштењу је истакнуто да су Влада Српске и ресорно министарство већ донијели низ мјера за стабилизацију здравственог система ради додатног унапређења и да би био ефикаснији у интересу пацијената.

"Када је ријеч о даљим реформским процесима, Министарство у сарадњи са Свјетском банком анализира постојеће финансијско стање и у складу са тим проналази модалитете за провођење реформи и унапређење здравствених услуга", наводе из Министарства.

Министарство и са Свјетском банком ради на припреми новог пројекта који би требало да реформише здравствени систем у Српској. То би требало да обухвати области финансирања на основу учинковитости на примарном нивоу здравствене заштите, побољшање ефикасности и финансијске одрживости болница и здравствене мреже, реформу куповине фармацеутских и медицинских производа и здравствене информационе системе.

Представници опозиционих партија у Народној скупштини Републике Српске поднијели су данас интерпелацију о раду Владе Српске у области здравственог и пензионог система због "веома озбиљне ситуације" у тим системима.

Извор: СРНА