latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:18 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Спремни смо да Вашингтону очитамо "озбиљну лекцију"

Сјеверна Кореја је саопштила да је спремна да Сједињеним Америчким Државама очита "озбиљну лекцију" својим стратешким нуклеарним снагама ако Вашингтон предузме војну акцију против Сјеверне Кореје.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Истовремено, из Пјонгјанга су поручили да свој нуклеарни и ракетни програм неће ставити на преговарачки сто.

У транскрипту саопштења сјевернокорејског министра спољних послова Ри Јонг Хоа, које је достављено медијима у Манили гдје је одржан регионални форум Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН), Пјонгјанг је нове санкције УН назвао "измишљеним" и најавио "снажне противмјере" и правне акције, преноси Ројтерс.

Како се наводи у саопштењу Сјеверне Кореје, Резолуција УН је показала да је свјетска организација злоупотребила свој ауторитет.

Такође се наводи да су сјевернокорејске пробе интерконтиненталних балистичких ракета у јулу показале да је цијела територија САД била у њиховом домету, и истиче се да су те ракете легитимна средства самоодбране.

Нове санкције УН неће спречити Пјонгјанг да развија свој нуклеарни арсенал, поручила је Сјеверна Кореја, одбацивши преговоре.

Ова "порука пркоса" први је значајан одговор Северне Кореје на санкције које су предложиле САД, а које је Савјет безбједности УН једногласно усвојио протеклог викенда и које ће коштати Сјеверну Кореју милијарду долара годишње, напомиње АФП.

Како се додаје у саопштењу, Сјеверна Кореја "неће ни за педаљ устукнути на путу ка јачању нуклеарних снага који је сама изабрала, уколико се непријатељска политика и нуклеарна пријетња САД против те земље из корена не елиминишу".

За сада је нејасно да ли је то саопштење прочитано на данашњем регионалном форуму АСЕАН-а, напомиње британска агенција.

У међувремену, кинески шеф дипломатије Ванг Ји рекао је да је његова земља стопроцентно посвећена примјени најновијих санкција УН против Сјеверне Кореје.

У ранијем саопштењу које је данас објавила путем своје званичне новинске агенције КЦНА, Сјеверна Кореја је запријетила да ће натјерати САД да "плате цијену свог злочина... хиљаду пута", јер су САД предложиле у УН најновији пакет санкција против Пјонгјанга.

Данашње оштро саопштење Пјонгјанга путем КЦНА усмерено је и против Пекинга и Москве, који су Сјеверној Кореји у прошлости пружали дипломатску заштиту, напомиње француска агенција.

Сјеверна Кореја је упозорила те земље, за које наводи да су "добиле похвале од САД" што су подржале Резолуцију УН, да ће такође бити "сматране одговорнима".

Извор: РТС, Танјуг