latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:04 | Аутор: РТРС

Москва није тражила постављање специјалног изасланика

Русија није тражила од САД да именују специјалног изасланика за Украјину, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Изјава Рјабкова представља коментар на изјаву америчког државног секретара Рекса Тилерсона о томе да је специјални изасланик САД Курт Волкер именован на захтјев руског предсједника Владимира Путина.

"Не желим да коментаришем ни незваничне ни званичне изјаве званичника, али увјеравам вас да се Русија никада није обратила САД са оваквим захтјевом", изјавио је Рјабков.

Рјабков је додао да је Путин рекао Вашингтону да је Москва спремна на дијалог о питањима кризе у Украјини још током мандата бившег предсједника САД Барака Обаме, преноси "Спутњик".

"Нисмо тражили постављање изасланика. Само смо напоменули да је чудно изјавити да је дијалог потребан уколико не постоји неко ко обавља ту функцију", рекао је руски дипломата.

Међународна заједница, укључујући Русију, Њемачку и Француску, предузела је бројне кораке у рјешавању кризе у југоисточној Украјини.

Сукоби у Украјини трају још од 2014. године, када је постављена нова власт у Кијеву. Постављање нове власти у Украјини многи су окарактерисали као државни удар.

Извор: СРНА