latinica  ћирилица
07/08/2017 |  15:25 | Аутор: РТРС

Двије чланице "Пуси рајота" приведене због протеста у Сибиру

Руска полиција привела је двије чланице панк-рок групе "Пуси рајот" након што су одржале протест у знак подршке ухапшеном украјинском режисеру у сибирском граду Јакутску.

Марија Аљохина, једна од чланица те групе која је и раније хапшена због протеста против руског председника Владимира Путина, написала је на Твитеру да је, са другом чланицом Олгом Борисовом, приведена у Јакутску, преноси АФП.

Аљохина у твиту наводи да су одведене у полицијску станицу након што су јуче протестовале у знак подршке режисеру Олегу Сенцову, који издржава 20-годишњу затворску казну након што је осуђен за терористичке преступе у том сибирском граду, скоро 5.000 километара источно од Москве.

Борисова је на истој друштвеној мрежи објавила видео-снимак направљен у полицијском возилу, уз који је написала да их возе у полицијску станицу под сумњом да су починиле административни преступ, јер су одржале неодобрени скуп.

Аљохина је у недкељу објавила видео-снимак њиховог кратког протеста на мосту, назвавши Сенцовљев случај "једним од кључних политичких случајева у историји земље".

Током протеста, двије жене су дијелиле људима мараме у боји, симбол њихове групе, палиле бакље и носиле транспаренте с натписом "Слобода за Сенцова".

Украјински министар спољних послова Павло Климкин поздравио је њихов протест, написавши на Твитеру: "Поштовање за 'Пуси рајот' због изградње моста слободе у Јакутску".

Сенцов је осуђен због организовања подметања пожара у просторијама прокремаљске партије на Криму након што је Русија припојила то полуострво марта 2014, наводи француска агенција.

Запад је осудио његов случај, а филмаџије широм света и даље изражавају подршку Сенцову.

Извор: РТС, Танјуг