latinica  ћирилица
07/08/2017 |  11:56 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

"Дневник машиновође" тријумфовао на фестивалу у Прагу

Филм „Дневник машиновође“ Милоша Радовића и глумац Лазар Ристовски награђени су на Фестивалу независног филма у Прагу, саопштила је данас продуцентска кућа „Зилион филм“.
Инсерт из филма "Дневник машиновође" - Фото: Screenshot/YouTube
Инсерт из филма "Дневник машиновође"Фото: Screenshot/YouTube

Радовићев филм је проглашен најбољим на фестивалу у Прагу и награђен Златном звијездом, док је Ристовски добио Златну звијезду за најбољег глумца и Гран при фестивала – Златног орла за допринос европској филмској умјетности.

Дневник машиновође, Радовић и Ристовски, који поред тога што игра у филму, такође је и продуцент, већ су награђени на више фестивала.

На 64. Пулском филмском фестивалу Радовић је освојио Златну арену за најбољу режију, док је жири младих филмофила наградио "Дневник машиновође" као најбољу мањинску копродукцију.

"Дневник машиновође" је проглашен и најбољим филмом на фестивалу „Златна липа“ у Софији, Ристовски је добио награду за животно дјело Златна игуана у Мексику, а Радовић је проглашен најбољим редитељем на фестивалу "Winter Film Awards" у Њујорку.

На Међународном филмском фестивалу у Џаипуру Радовић је добио Златну камилу као најбољи редитељ, а филм је одлично примљен од стране индијске публике.

У Манхајму "Дневник машиновође" је проглашен најбољим филмом од стране жирија, публике, екуменског жирија и њемачких дистрибутера, а тријумфовао је и на Међународном филмском фестивалу АРПА.

Извор: Танјуг