latinica  ћирилица
07/08/2017 |  10:38 | Аутор: РТРС

Додатне контроле за млијечне и месне производе из Хрватске

Надлежне установе Србије, осим воћа и поврћа, додатно контролишу и све млијечне и месне производе који се у Србију увозе из Хрватске.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Београдске "Вечерње новости" пишу да се свака пошиљка додатно узоркује и не иде у промет док не буду готове анализе, које трају најкраће 15, а најдуже 30 дана.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је за овај лист да Србија не крши ниједан пропис, већ провјерава исправност намирница због високих температура.

Недимовић је појаснио да се, док процедура провјере траје, роба налази запечаћена у царинским складиштима. "Србија своје мере спроводи са циљем заштите наше државе", навео је Недимовић.

"Вечерње новости" сазнају да Управа царина Србије контролише само робу која долази из Хрватске.

Повод за контрамјере су непримјерене високе таксе на увоз воћа и поврћа, које је хрватска страна недавно увела према Србији и још неким земљама у региону.

Управа царина је, од прије неколико дана, добила задатак да осим фитосанитарних и ветеринарских провјера, ради и лабораторијске анализе свих производа које Србија увози из Хрватске.

Због дужине окончања њихових провјера, а то је око мјесец дана, извјесно је да многи производи неће ни стићи до трговинских ланаца јер је ријеч о кварљивој роби.

То је одговор српских власти на одлуку хрватског Министарства пољопривреде које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ.

Овај сценарио примјењиваће се све док се не огласи Европска комисија, односно не суспендује хрватску мјеру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању /ССП/.

Хрватски званичници тврде да је ријеч о заштити домаћих произвођача и да повећањем накнада за контролу увозног воћа и поврћа из трећих земаља Хрватска није прекршила ССП.

У земљама у региону истичу да су спремни на договор са Хрватима, али да сумњају у њихове намјере.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже да су БиХ и друге оштећене земље спремне да заједнички дјелују према Европској комисији и Хрватској, али да није оптимиста да ће тај договор бити постигнут на вријеме.

Извор: Срна