latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:29 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

"Никаква пријетња не може угрозити изградњу Пељешког моста"

Хрватски министар регионалног развоја и фондова ЕУ Габријела Жалац поручила је да никаква пријетња не може угрозити изградњу Пељешког моста, с обзиром на то да је Европска комисија одлуком од 7. јуна одобрила тај пројект као највећи у овој финансијској перспективи.
Габријела Жалац - Фото: Cropix
Габријела ЖалацФото: Cropix

"Нема никаквих нити међудржавних уговора, нити било чега другог што би спријечило изградњу овог пројекта", нагласила је Жалац.

Она је истакла да је, у контексту сусједства, и студија и цијела процедура која је трајала годинама управо усаглашена са свима, тако да нема говора о томе да на било који начин буде доведена у питање изградња Пељешког моста, посебно што се тиче и одлуке Комисије и онога што је годинама претходно рађено.

Одговарајући на питање да ли је новац обезбијеђен, Жалац је подсјетила да је одлука потписана 7. јуна, након чега је услиједило потписивање уговора између Министарства промета, "Хрватских цеста" и корисника. "Према томе, мислим да слиједи отварање понуда и крећемо са радовима", рекла је Жалац у Сињу.

Предсједник Главног одбора СДА Халид Гењац изјавио је у суботу, 5. августа, да Хрватска перманентно обмањује јавност и институције УН и ЕУ, наводећи нетачне тврдње о сагласности БиХ за изградњу Пељешког моста.

Он је подсјетио на званични став Предсједништва БиХ да је БиХ против изградње моста до рјешавања отворених питања у вези са одређивањем морске граничне линије између двије земље.

Извор: Срна