latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:25 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Иванцов: БиХ не требају ментори

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је данас да је БиХ независна и суверена земља којој не требају ментори који ће говорити локалним политичарима шта треба да раде.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

"Нажалост, продужено присуство високог представника неминовно води стварању таквог ефекта јер политичари покушавају дјеловати посредством високог представника умјесто да преузму ствати у своје руке. То је потпуно погрешно", рекао је Иванцов.

Он је за "Независне новине" оцијенио да је главни проблем БиХ недостатак повјерења међу политичким лидерима и истиче да је то штетно за земљу и грађане јер ће у ситуацији нефункционалних институција највише на крају изгубити грађани.

"Нажалост, и 20 година након рата имамо исти проблем. Мислим да је једини начин да се крене напријед дијалог и сарадња између народа, институција на свим нивоима и њихових лидера. Након одбијања извјештаја о раду Савјета министара заиста смо суочени са могућношћу изгласавања неповјерења том тијелу", каже Иванцов.

Он је напоменуо да Русија има интересе у региону, али ти интереси нису противни интересима земаља у региону, укључујући и БиХ.

Иванцов је подсјетио на изјаве свих политичких званичника из БиХ да је руска улога у БиХ стабилизујућа и да нема негативне намјере.

"Упркос међусобним разликама у мишљењима по одређеним питањима, увијек смо имали конструктиван однос са САД, јер обоје државе желе мир и стабилност БиХ. Нажалост, почевши од маја, званичници САД су кроз саслушања у комитетима за спољне послове америчког Конгреса постали гласни у критици улоге Русије у региону. Оно што је тамо изнесено не одговара истини", каже Иванцов.

Извор: СРНА