latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:30 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Шамчанин Јован Живковић на бициклистичкој трци у В. Британији (ВИДЕО)

У недјељу, 30. јула, почиње једна од највећих маратонских бициклистичких трка у Великој Британији Лондон- Единбург- Лондон. Републику Српску и Босну и Херцеговину представљаће Шамчанин Јован Живковић.
Јован Живковић - Фото: РТРС
Јован ЖивковићФото: РТРС

За вожњу дугу 1.441 километар стазом која дионицом од 12 километара предвиђа и успоне кроз брдско- планинске предјеле Британског острва Живковић је, каже, спреман и мотивисан. У оквиру припрема, до сада је прешао 9.000 километара.

"Очекујем да ћу завршити испод овог максималног временског лимита, надам се да извести у року са неких десет сати уштеде, ако буде све како треба. Судећи према временској прогнози нисам баш претјерано оптимиста, најављују и кишу и хладно вријеме тако да ће услови бити отежани за вожњу", рекао је Јован Живковић, бициклиста из Шамца.

Живковић, 47-годишњи љекар, бициклизмом се бави од дјетињства, а маратонац је постао 2010. године.

Ипак, за учешће у трци у Великој Британији требало му је и мало среће, будући да су бициклисти из цијелог свијета заинтересовани за тај маратонски изазов.

"Пријавио сам се преко интернета, створио сам услове за то, уплатио котизацију и одабрали су ме. Метода њиховог одабира мени није позната и из неког разлога сам једини из БиХ, тако да ми је то част и задовољство што учрствујем", завршава Живковић.

У маратонској трци Лондон-Единбург- Лондон учествује 1.500 бициклиста из цијелог свијета.

Руту треба да пређу за 116 часова. Живковић очекује да ће трку завршити знатно прије тог рока и у Шамац и Републику Српску донијети неку од медаља.