latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:20 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Требиње: Завршен шездесети Фестивал фестивала (ВИДЕО)

На позоришној сцени Културног центра Требиње, спуштена је завјеса на шездесети Фестивал фестивала, смотру најбољих остварења аматерских драмских позоришта са простора бивше Југославије. Фестивал је трајао седам дана, а најуспјешнијим позоришним трупама и појединцима уручене су златне маске, главне фестивалске награде.
Требиње фестивал фестивала - Фото: РТРС
Требиње фестивал фестивалаФото: РТРС

Представа "Малограђанска свадба", у извођењу Позоришта "Стеван Сремац" из Црвенке, проглашена је најуспјешнијом.

Истом позоришту припале су и главне награде за режију, за најбољу колективну игру, и златна маска Жирија публике.

Позоришу "Федра" из Бугојна, припала је златна маска за најбољу костимографију, а специјалне награде уручене су Вахиду Дураковићу, за текст и требињској публици.

Стручни жири "златне маске" за режију додијелио је Радоју Чупићу, из Црвенке, за главну мушку улогу Зорану Милошевићу из Требиња, за најбољу женску улогу Јовани Петковић из Београда, за најбољу мушку епизодну улогу Владимиру Јоргићу, из Београда, а за најбољу женску епизодну улогу Весни Ђурић из Требињског позоришта.

Без селектовања, позоришне представе у Требиње стижу послије побједа на својим републичким смотрама, што доноси разлике у квалитету. Овогодишњи јубиларни Фестивал фестивала карактеристичан је по учешћу великог броја младих глумаца.

Послије Пулског фестивала, требињски Фестивал, са шездесет година постојања, најстарија је фестивалска манифестација и круна је позоришног аматеризма.

Уз подршку Министарства просвјете и културе, покровитељ Фестивала је Град Требиње.

Опширније погледајте у прилогу.