latinica  ћирилица
28/07/2017 |  10:56 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Бањалука: Опљачкали око два милиона марака, па пуштени да се бране са слободе

Петорица пљачкаша који су ухапшени у полицијској акцији “Трезор“ због пљачке око два милиона марака, пуштени су да се бране са слободе.
Караћ, Кнежевић, Мрђан и Страживук (фото:MUP RS / RAS Srbija) -
Караћ, Кнежевић, Мрђан и Страживук (фото:MUP RS / RAS Srbija)

На слободи су се нашли Синиша Страживук (49), Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Томислав Кнежевић (42) и Жељко Павловић (40). Осим њих за ове пљачке оптужени су и Ђорђе Ћулум (37) и Аљоша Галић (29), али се они налазе већ у затвору на издржавању казне.

Умјесто продужења притвора, у којем су сви осим Павловића провели по пола године, Окружни суд у Бањалуци изрекао им је мјере забране. То подразумјева забрану напуштања боравишта, међусобног и састајања и комуницирања са свједоцима. Забрањено им је и путовање с личном картом и одузете исправе.

Суд сматра да ће се овом одлуком обезбједити њихово присуство током суђења и да Тужилаштво није доказало да ће они на слободи утицати на истрагу и свједоке и да ће њиховим пуштањем бити узнемирена јавност. Републчко тужилаштво незадовољно је овом одлуком и најавило је жалбу на њу, док су са друге стране адвокати задовољни.

Против њих је недавно потврђена оптужница која их терети да су били припадници злочиначког удружења које је дјеловало од 2008. до краја 2011.године на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Почетак суђења, односно изјашњење о кривици заказано је за 3. август. Ова криминална група је разбијена захваљујући изјавама сведока покајника Милана Рељића, који је учествовао у скоро свим разбојништвима.

Највећи плијен ова група је узела из Комерцијалне банке у априлу 2011. године када су у центру Бањалуке украли 1.035.000 марака, али послије хапшења већина овог новца је нађена. Осим тога, опљачкали су радника “Алфа секјуритија“ од којих су отели 572.857 марака. Слиједи крађа око 230.000 марака “Пошта Српске“ када су напали транспортну пошиљку. Поред тога, ту је и пљачка 33.500 марака из “Рајфајзен банке“ у бањалучком насељу Дервиши.

Током истраге Тужилаштво и полиција је оптужене сумњичила и за постављање експлозивне направе под “рено“ директорке “Фармалијека“ Миленке Вучен и бацање бомбе на кафе бар “Шејкерс“, али та дјела нису се нашла у оптужници.

Такође, овом оптужницу нису обухваћене ни пљачка Нове бањалучке банке из које је украдено 53.426 марака, те пљачка Господарске банке из које су однели 48.000 марака.

Извор: Блиц