latinica  ћирилица
28/07/2017 |  10:00 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Приштина ове године тражи чланство у Интерполу

Приштина још није предала захтјев за чланство самопроглашеног Косова у Унеску и ако то не учини до септембра нема изгледа да би о томе могло да се одлучује новембра, али је ситуација много тежа са чланством у Интерполу, јавио је РТС.
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

Такав захтјев може да буде предат тек пошто буде формирана нова влада самопроглашеног Косова, а Београд је, са друге стране, увјерен да су шансе Приштине ове године још мање.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић не брине о исходу могућег гласања.

"Косово, како они зову ту творевину, не може да реши своја питања без сагласности Србије. Ми не прихватамо једностране потезе, у неким организацијама је потребна двотрећинска већина", рекао је Дачић за РТС.

Када је ријеч о Интерполу, ту је ситуација комплекснија јер је захтјев већ предат.

"Мало је ситуација компликованија, јер се кандидовала и Палестина и сад треба детаљно објаснисти у чему је разлика између Палестине као кандидата и Косова", истиче Дачић.

О чланству у Интерполу гласаће се у Пекингу, на септембарској сједници Генералне скупштине те организације. У Приштини очекују противљење Русије и Кине том захтјеву.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је да ове године Косово није ни покушало да поднесе захтјев за чланство у тој агенцији УН јер је сваки захтјев парадржава, као што је Косово, повезан са низом процедуралних проблема.

"Нема таквог лобирања са косовске стране, иако су неке активности косовских дипломата у Француској биле запажене претходних месеци", рекао је Танасковић.

Познаваоци прилика на Косову и Метохији кажу да Унеско није био приоритет одлазеће косовске владе.

Прије двије године, Србија је, уз помоћ бројних пријатеља, успјела да спријечи да Косово постане чланица Унеска.

Извор: СРНА