latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:19 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Брчко домаћин Међународне ликовне колоније "Сава" (ВИДЕО)

Брчко је већ 17 година, током јула, домаћин Међународне ликовне колоније "Сава".
Колонија Сава - Фото: РТРС
Колонија СаваФото: РТРС

На овогодишњој колонији учествује 10 сликара, вајара и графичара.

Ликовна колонија "Сава", у Брчком, окупља умјетнике из земаља савског слива, Словеније, Хрватске, Србије, БиХ, а ове године ту је и Црна Гора. 

- Дакле. ту се нашло нас неколико умјетника из екс Југославије и на моје велико задовљство срео сам се изванредним представницима своих средина. Који су донијели своју поетику, своју креацију - истакао је Миомир Мишо Вемић из Никшића.

- Ово је толико све доборо да ни велики градови, много већи од Брчког, немају ово што Брчко има, заиста изгледа сјајно, самим тим и колонија је сјајна. Сазив је фантастичан - каже Драган Бартула из Лознице.

Колонија "Сава" је истичу умјетници и мјесто за инспирацију и надоградњу знања. 

- Драж колоније је, ликовне колоније је тај заједнички рад, и дружење које рађа одређени тип енергије и која касније резултира добрим расположењем и добрим сликама - изјавила је Јелена Глоговац - Савић из Београда. 

- Сада тренутно се бавим стаклом, па је мој мотив исто тако инспириран тим начином рада, и сликам заправо скулптуру у тој манири - рекла је Алана Кајефеж из Загреба.

Захваљујући колонији "Сава" и њеним учесницима, фундус Галерије Брчко, која ради више од четири деценије, сваке године постаје богатији за најмање двадесет умјетничких дјела.