latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:04 | Аутор: РТРС

Амерички научници створили први генетски модификован ембрион

Први пут у историји, амерички научници успјели су да промијене ДНК људског ембриона у покушају да "исправе" гене који носе насљедне болести.
Ембрион (илустрација) -
Ембрион (илустрација)

Истраживачи Унверзитета у Портланду успјели су да модификују неколико ембриона користећи захтјевну технику CRISPR. Тим је предводио амерички биологичар Шукрат Маталипов, који је успио безбједно да убризга хемикалију задужену за исправљање "погрешних гена" одмах по зачетку ембриона.

Иако ембриони неколико дана не могу да се развијају, за то вријеме су истраживачи успјешно доказали да могу превентивно дјеловати на насљедне болести.

Све до сада, Кина је била једина земља која је урадила тако нешто. Ипак, они су успјели да исправе само мали број ћелија, те су само дјелимично остварили ову замисао.

Како пише MIT Technology Review, овакав подухват значи да су САД корак ближе стварању првих генетски модификованих људских бића на планети.

- Ово је најбољи доказ да је тако нешто могуће. Не вјерујем да ћемо још увијек почети са клиничким испитавањима, али свакако смо корак даље од свих - рекао је један од истраживача.

Извор: Б92