latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:01 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Од наредне школске године пет школа у Српској мијења статус (ВИДЕО)

У Републици Српској од нове школске године пет подручних деветоразредних школа промијениће статус у петоразредне јер имају мало ученика, изјавио је министар просвјете и културе Српске, Дане Малешевић.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Ријеч је о подручним школама "Свети Сава" у Ваганима, општина Котор Варош, "Раде Марјанац" у Бабићима, општина Шипово, "Свети Сава" у Дивину, општина Билећа, "Веселин Маслеша" у Поповом Мосту, општина Фоча, и "Јован Дучић" у Заборку, општина Чајниче. Малешевић је навео да ће ученици од шестог до деветог разреда путовати у централне школе.

"Они имају од три до 10 ученика и боље је да иду у централну школу, гдје ће имати квалитетнију наставу", рекао је Малешевић на конференцији за новинаре, након сједнице Владе Српске, која је усвојила информацију о мрежи основних школа са приједлогом рационализације.

Додао је да остале подручне деветоразредне школе, које имају мањи број ученика него што је предвиђено законом, неће изгубити статус, али ће у њима бити организована комбинована настава од шестог до деветог разреда. Малешевић је навео да је одлучено да 10 петоразредних подручних школа буде угашено, а пет таквих школа се гаси по аутоматизму, с обзиром на то да немају ниједног уписаног ученика. Празни објекти биће враћени локалним заједницама на кориштење.

Он је истакао да је шест школа са по једним и четири са по два ученика, те да, према закону, подручна одјељења која немају пет ученика престају са радом. Осталим подручним петоразредним школама дата је могућност задржавања статуса, будући да ће наредних година имати упис дјеце.

Он је рекао да ће наставници који остану без посла бити распоређени у друге школе, у зависности од потребе, а наставницима без пуне норме мораће бити пронађена допуна норме у другим школама. Поручио је да ће бити кажњене школе које распишу конкурс за пријем наставног особља прије него што буду збринути ови наставници, те да ће Министарство такве конкурсе поништити.

Малешевић каже да ће централне школе у Републици Српској које имају мање од 14 одјељења, ипак, задржати статус јер ће у наредном периоду бити повећан број ученика и одјељења.

Извор: СРНА